barbara dorić u rtl direktu / 'Bez obzira na odustajanje Marathon Oila i OMV-a projekt je daleko od propasti'

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić je u RTL Direktu objasnila što odustanak Marathon Oila i OMV-a od eksploatacije Jadrana znači za ovaj projekt i što očekuje od novog natječaja

29.7.2015.
22:51
VOYO logo

Prva posljedica Pirangatea, kao što smo jučer objavili u RTL Direktu, je odustajanje američko-austrijskog konzorcija Marathon Oila i OMV-a od istraživanja nafte i plina u Jadranu, i to zbog isto tako neriješene granice Hrvatske i  Crne Gorom.

Tako od deset u siječnju  dodijeljenih polja - na samo tri ostaju aktivni INA, ENi i Medoilgas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prva posljedica 'pirangatea'? /

Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije Jadrana zbog graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore

Image
prva posljedica 'pirangatea'? /

Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije Jadrana zbog graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore

I dok Vlada najavljuje novi natječaj za ta i preostalih nedodijeljenih 15 polja u rujnu, za kritičare je odustajanje jasan znak da su bili u pravu da je cijeli projekt promašen.

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić je u RTL Direktu objasnila što odustanak ovih tvrtki znači za vladin projekt i što očekuje od novog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natječaju je dodijeljeno 10 polja, sada je od sedam OMV i Marathon Oil odustao. Je li vaš projekt sada, kada ste ostali samo na tri, propao?

Daleko smo mi od bilo kakve propasti. Mi smo prije tri godine započeli sa jednim dugotrajnim procesom uspostave ovakvog regulatornog okvira i otvaranja tržišta za nove investicije u istraživanju eksploatacije ugljikovodika. Napravili smo jedan veliki posao i ovo je dobar rezultat. Naravno da nam je žao što se ovo dogodilo, ali projekt ide dalje. Dakle, potpisat ćemo tri, nećemo potpisati deset. A u konačnici, upravo za te istražne prostore imali smo najveći interes i od ostalih kompanija i procjena je da ne treba forsirati potpisivanje ugovora pod svaku cijenu, nego ići na drugo javno nadmetanje, za koje već sada vlada veliki interes.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto mislite da bi se netko prijavio, a da kao Marathon Oil i OMV nema isti problem s granicom?

Sve je stvar procjene rizika od strane svake kompanije individualno. Mi imamo riješenu granicu za Crnom Gorom po pitanju sporazuma iz 2002. godine o privremenom režimu. Mi se te granice držimo i stvar je apslolutno individualne procjene rizika, je li to stvarno veliki problem ili nije problem.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujete li da se sada i INA povuče, koja je također dobila polja na najjužnijem dijelu?

Ne očekujem. Zato što, recimo, konkretno što se tiče konzorcija Marathon i OMV, od prvog dana je taj problem potenciran i upravo ti istražni prostori koji se i nalaze na tom mogućem problematičnom području, su s njihove strane evaluirani kao najsperpektivniji. I u konačnici cijela ova nesigurnost u zadnjih tjedan dana procijenjena je s njihove strane s obzirom na novonastale okolnosti i eskalirala je da se u ovom trenutku povlače. Što ne znači da su se zauvijek i povukli.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće da će se prijaviti za neka druga polja? Zašto su odustali od onih koja nisu problematična?

Upravo iz razloga što kada Takav profil kompanija dolazi na neko tržište i u nekoj regiji otvara svoj hab, onda radi procjenu nekakvih minimalnih mogućih pridobivih rezervi, odnosno mogućih količina proizvodnje koja razlog da bi se na to tržište ušlo. To su bili ti istražni prostori u kompletu, znači cijela ekonomika je barzirana na svim istražnim prostorima i odustajanje od dijela više ne zadovoljava cijeli koncept njihove ponude po kojoj su se u konačnici javili i po kojoj su se obvezali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sada s našom ponudom? Procjena je bila stotinjak milijuna kuna za deset istražnih polja, koliko sada dobivamo bez ovih sedam?

Činjenica je da tu prvenstveno treba gledati investicije koje će dogoditi u narednih pet godina. Činjenica je da su procjene bile negdje oko četiri milijarde kuna investicija u istražna bušenja i 3D sezmička snimanja, što ima jedan određeni domino efekt na popratnu industriju i gospodarstvo RH. Činjenica je da je dvije trećine tog u ovom trenutku otpalo, ali činjenica je da je procjena sa jednom malom odgodom od sedam mjeseci, koliko je potrebno da se drugo javno nadmetanje provede. Možda budu još i bolje ponude i bolji investicijski planovi, i u konačnici se uhvati cijeli taj puni potencijal sa malim odmakom.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će biti potpisani ugovori, s obzirom na to da se to skroz odlaže?

Pa vrlo uskoro, krajem osmog mjeseca najkasnije. Ugovori su u proceduri konačnog odobrenja. Da bi se ugovori potpisali, Vlada mora donijeti odluku kojom daje suglasnost na tekst ugovora, a to će uslijediti sada nakon stanke Vlade. Nakon toga je samo stvar kada će se dogovoriti datum kada će se ugovori i službeno potpisati.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo