FAMOZNIH ŠEST PLUS ŠEST / Na izborima ih nismo izabrali, ali još uvijek primaju plaću od države: Ovo je 38 bivših zastupnika koji se 'hlade'

Stranke svoje članove opravdavaju pozivajući se na Zakon o sukobu interesa

11.9.2020.
21:27
VOYO logo

U Saboru nikoga od njih više nema, građani i građani ih na izborima nisu odabrali, ali saborsku plaću od 15-ak tisuća kuna primaju i dalje. Opciju šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće zatražilo je 38 zastupnika i zastupnica prošlog saziva.

Image
branimir bunjac /

Bivši saborski zastupnik odselio u Irsku: 'Naježim se kad se sjetim hrvatskog teatra apsurda i zlobe na svakom koraku'

Image
branimir bunjac /

Bivši saborski zastupnik odselio u Irsku: 'Naježim se kad se sjetim hrvatskog teatra apsurda i zlobe na svakom koraku'

Od HDZ-ovaca koji su smijenjeni iz Vlade pa poslani u Sabor poput Lovre Kuščevića i Tomislava Tolušića, SDP-ovih poznatih lica - Gordana Marasa, bivšeg člana protiv kojeg se vodi sudski postupak Tomislava Sauche preko Ivana Pernara do nekih MOST-ovih zastupnika - svi oni zatražili su i dobili povlasticu, ali većina pred kamerama o tome ne želi.

Jedan od rijetkih, bivši MOST-ov zastupnik Tomislav Panenić objašnjava da je tu opciju zatražio jer se godinu dana ne može zaposliti ni na jednoj rukovodećoj poziciji: "Ono što po ovom zakonu mogu jest da mogu biti poljoprivredni proizvođać, mogu imati svoj OPG. Treba omogućiti svakome tko izlazi na ovaj način iz politike da može zaposliti sebe i zarađivati plaću jer ovako imamo stvarno jednu apsurdnu situaciju da se moramo braniti zašto uzimamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti Zakon dužnosnicima zabranjuje zapošljavanje na upravljačkim pozicijama kao i radni odnos kod pravne osobe s kojom je za vrijeme mandata dužnosnik bio u poslovnom odnosu. Svako ostalo zapošljavanje je moguće, a ukoliko posao ne pronađu godinu dana država im isplaćuje plaću po modelu šest plus šest.

Je li sazrelo vrijeme da se razmišlja o nekim zakonskim promjenama te mogućnosti? ''To onda mora biti vezano upravo uz ovaj Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ta naknada postoji jer ti ljudi u načelu ne mogu ići na neke dužnosti koje bi bile suprotne odredbama ovog Zakona, ako se mi odlučimo za to onda moramo mijenjati i jedno i drugo", kaže premijer Andrej Plenković.

"To je jedna vrlo neugodna situacija u kojoj čovjek praktički ne može godinu dana ništa raditi i onda ide na državne jasle što isto nije simpatično, tu bi možda trebalo pronaći neko rješenje kojim će se omogućiti ljudima da rade", smatra predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"To postoji u nekim drugim državama i s obzirom na to da se mogu i sam naći u toj situaciji onda sam u blagom sukobu interesa kada o tome govorim i to branim, onda mi je bolje šutiti o tome'', kaže SDP-ov Arsen Bauk.

"Ne mogu opravdati ovoliki broj zastupnika koji su ostvarili to pravo, istina, ima tu onih koji su bili MOST-ovi zastupnici, oni su odlučili da to koriste, ja osobno nikada ne bih koristio to pravo", kazao je MOST-ov Nikola Grmoja.

''Nije istina da se dužnosnicima ne omogućava da se zaposle i da zasnivaju nova radna mjesta nego se sustav pravila usredotočio na to da se ne mogu zaposliti u ona tijela s kojima su kao zastupnici imali doticaj,gdje su mogli koristiti svoju poziciju, svoj politički utjecaj da se zbrinu nakon prestanka mandata", upozorava saborska zastupnica Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ako svih godinu dana ne pronađu posao, samo za bivše zastupnike i zastupnice država će potrošiti 10-ak milijuna kuna. No to je samo dio izdataka za hlađenje političara jer isto pravo imaju i drugi dužnosnici i dužnosnice pa je tako i sada pritvorena Josipa Rimac na temelju mandata državne tajnice, zatražila aktiviranje modela šest plus šest. Zahtjev je iz Ministarstva uprave i pravosuđa poslan Vladi iz koje poručuju da je zahtjev u proceduri.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike