radno mjesto / Bez trećega: pučka pravobraniteljica Lora Vidović traži zamjenika

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Novi zamjenik mora biti istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava

27.1.2017.
14:17
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je javni poziv za izbor svog zamjenika, budući da je koncem prošle godine njezin dotadašnji zamjenik Mario Krešić otišao s te dužnosti na osobni zahtjev želeći nastaviti znanstvenu karijeru.

Pučka pravobraniteljica ima najmanje tri zamjenika koje bira Hrvatski sabor na osam godina uz mogućnost ponovnog izbora. Kandidate za zamjenike Saboru predlaže sama pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zamjenika može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin s prebivalištem na području Hrvatske, ima završen sveučilišni studij, najmanje osam godina radnog iskustva i nije član političke stranke. Uvjet je i da bude istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, da nije osuđivana za kaznena djela i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se pokreće postupak po službenoj dužnosti.

Krešić je dužnost zamjenika obnašao manje od tri godine, zamjenikom je imenovan u travnju 2014., a razriješen je koncem prošle godine, vodio je poslove Nacionalnog preventivnog mehanizma i, kako je isticala Vidović, kvalitetno je obavljao svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešić je drugi zamjenik koji je napustio pravobraniteljicu, prije njega to je učinila Jagoda Novak. Na to je, kod Krešićeva razrješenja, pozornost skrenula Milanka Opačić (SDP), potpredsjednica Sabora pripisujući to "teško narušenim međuljudskim odnosima" u Uredu pravobraniteljice i njenom ponašanju prema suradnicima.

Vrlo je indikativno kad sa mjesta koje je bolje plaćeno nego drugi dijelovi državnog sektora odlazi dvoje zamjenika od iste pravobraniteljice, rekla je Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović je to demantirala tvrdeći da je, baš suprotno, dobila veliku podršku službenika i namještenika Ureda, da su plaće njenih zamjenika koeficijentom ispod pomoćnika ministara, te da je teško dobiti kvalitetne dužnosnike koji posao shvaćaju kao službu, a ne u smislu moći.

Zamjenice pravobraniteljica sada su Lidija Lukina Kezić i Tena Šimonović Einwalter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo