Kilometri pješačenja / Bijesni roditelji kod Sinja: 'Kada trebamo platiti autobus za djecu onda više ne vrijede epidemiološka pravila'

Image
Foto: RTL

Pitaju se, kako je moguće da socijalna distanca više ne vrijedi kada se treba platiti mjesečna naknada autobusa

14.12.2020.
12:15
RTL
VOYO logo

Zbog pisane objave Osnovne škole Ivana Lovrića iz Sinja roditelji iz obližnjih Glavica ostali su šokirani i zatečeni.

Naime, škola je poslala dopis svim roditeljima učenika koji stanuju u Glavicama da za njihovu djecu više neće biti omogućen prijevoz autobusom u školu. U dopisu između ostalog piše da je zbog nepovoljne epidemiološke situacije HZJZ svojim preporukama za prijevoznike u javnom prijevozu ograničio broj putnika u prijevoznim sredstvima na maksimalno 40 posto kapaciteta. Nadalje ističu da će slijedom navedenog, kako bi se zadovoljile mjere i izbjegli kazne morati smanjiti broj učenika u školskim autobusima, piše Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su zgroženi ovakvom odlukom pa su priložili Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi gdje je u članku 69. definirano za koga je Osnivač dužan organizirati prijevoz.

Naime, Osnivač je dužan organizirati prijevoz učenicima razredne nastave (od 1. do 4. razreda) koji imaju adresu stanovanja udaljenu od škole najmanje tri kilometra, dok za one starije (od 5. do 8. razreda) vrijedi najmanje pet kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu je izrečeno da OŠ Ivana Lovrića ovakvih učenika koji imaju pravo na prijevoz i sada su naime oštećeni nema puno, tako da su svim ostalim učenicima koji sukladno navedenom Zakonu nemaju pravo organizirati prijevoz ponudili su alternativni prijevoz koji bi roditelji sami financirali.

''Svi roditelji koji su zainteresirani za ovakav način prijevoza trebaju popuniti obrazac. Nakon što utvrdimo interes roditelja za ovakav vid prijevoza formalno bi se i cijena u suradnji s prijevoznikom, koju bi roditelji plaćali svaki mjesec bila oko 160 kuna'', navode iz škole u dopisu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisali su uz to da je već jedan dio roditelja iskazao interes za ovakvu alternativu za svoje učenike. Međutim nekolicini roditelja ova odluka nije dobro sjela.

''Ne vrijede epidemiološka pravila kada trebamo platiti autobus''

Pitaju se, kako je moguće da socijalna distanca više ne vrijedi kada se treba platiti mjesečna naknada autobusa. Nadalje, žale se da djeca iz Glavica koja su sada izgubila prijevoz nemaju prevelikog izbora. Nekolicina njih će morati ići u školu pješke, a upozoravaju da je to vrlo nesigurno i opasno zbog toga što prometnica nije prilagođena pješacima, a pogotovo djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pita li se itko, u kakvim su sada uvjeti za tu djecu. Ovo je žalosno, kada trebamo platiti više ne vrijede epidemiološka pravila'', ističu ogorčeni roditelji.

    RODITELJI U ŠOKU ZBOG PISANE OBAVIJESTI IZ OŠ IVANA LOVRIĆA.
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo