Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Više od tisuću uzvanika

Bili smo na Pantovčaku: Evo tko je došao, a tko se nije pojavio na prijemu kod predsjednice!

Svim okupljenim obratila se predsjednica, a nakon njezina govora zapjevana je Thompsonova pjesma

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Pantovčaku se u ovim trenucima slavi Dan državnosti. U tijeku je prijam kod predsjednice na koji je pozvano više od tisuću uzvanika.

Redom je riječ o osobama iz političkog, gospodarskog, crkvenog, kulturnog, te sportskog života, a neki od njih pridružili su se i reporterima RTL-a.

Dan državnosti na Pantovčaku tradicionalno će se nazdraviti šampanjcem. No, prije toga okupljenima se obratila predsjednica, a nakon njezina govora zapjevana je Thompsonova pjesma Dolazak Hrvata u izvedbi Jazz orkestra Hrvatske vojske. 

Prije početka domjenka obratila se predsjednica

Prije početka samog domjenka, predsjednica se Hrvatima obratila na svom Facebook profilu. U videu pogledajte njenu poruku: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Proteklih godina u ovoj sam prigodi često govorila o raznim konkretnim zadaćama našeg unutarnjeg razvoja. Danas ću samo podsjetiti na demografski problem kao na pitanje svih pitanja. A to nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, već problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica. No, ne dvojim da ćemo ga riješiti.

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Među uzvanicima na Pantovčaku na prijemu kod predsjednice republike bila je i ekipa RTL-a, Adrian de Vrgna i Mateja Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nisu došli Škoro, Milanović, Josipović, Mesić...

"Među onima koji nisu došli su prethodnici predsjednice, bivši predsjednici Josipović i Mesić. Nisu viđeni ni vjerojatni izgledni protukandidati Kolinde Grabar-Kitarović, koja još nije objavila svoju kandidaturu. Nisu dakle viđeni bivši premijer Zoran Milanović, ali nije došao ni Miroslav Škoro. Oboje su bili pozvani. 

Kao prijatelji desnice koji su podupirali Grabar-Kitarović, pojavila se Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji", kazao je de Vrgna. 

Teme o kojima se ovdje priča jesu Dan državnosti, treba li ga vratiti na 30. svibnja, je li Hrvatska uspjeli projekt...

Što kažu uzvanici?

"Ja se u biti slažem u potpunosti da je u biti pravi datum kojeg bi trebali slaviti 15.siječnja kada smo dobili međunarodno priznanje. Međutim, ovaj prijedlog da to bude 30. ne bi trebalo na nikoji način zanemariti zato što je on na neki način bio prihvaćeniji nego 25", kazao je bivši predsjednik Vlade, Franjo Gregurić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Jedan i drugi datum ima svoje značenje, ali, znate, kada jedan put to uđe u nekakvu kolektivno sjećanje i pamćenje ljudi, mislim da ga nije trebalo dirati", rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljevac.    

"Nama se duboko urezao 30. svibanj i vrlo smo emotivni prema tom datumu i dapače, ja pozdravljam najavu promjene", rekla je prokuristica Kraša, Marica Vidaković.

"Koliko ste vi zadovoljni ovom domovinom? Bar na današnji datum je to suvišno pitanje, zadovoljan sam jako, a onda će se radnim danom raspravljati što može biti i kome može biti bolje", kazao je hrvatski glazbenik, Mladen Bodalec

"Svaki dan bi se trebali buditi s mišlju i sa sjećanjem na sve one koji su nam omogućili samostalnu Republiku Hrvatsku, a sam datum kad se obilježava dan državnosti prepustit ću onima koji o tome donose odluke", istaknula je bivša zastupnica u EU parlamentu, Marijana Petir.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Reakcije nakon govora Kolinde Grabar-Kitarović

Reakcije na govor su prilično dobre jer nema puno od toga da je predsjednica završila sa svojim govorom.

S de Vrgnom je razgovarao Vladimir Šeks. Za predsjedničin govor imao je samo riječi hvale. 

"Mislim da je to izvrsno balansiran govor ovoj prigodi. Govor koji zrači optimizmom, povjerenjem u hrvatske ljude, hrvatski narod, govor koji daje nadu. Jedino rješenje za sve probleme je da bez obzira na politički predznak svi zajedno upremo prema zajedničkom cilju da zaustavimo taj katastrofalni demografski poraz", istaknuo je Šeks.

O izboru pjesme Šeks kaže - sve je to stvar ukusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To je glazbeni ukus, ova pjesma od Marka Perkovića Thompsona je jedna uistinu domoljubna i motivirajuća pjesma, a zašto nije neka druga, to je ukus predsjednice", kazao je Šeks.

Naravno, dotaknuli su se i predsjedničke kandidature

"Očekivao sam da će na današnji dan predsjednica objaviti kandidaturu. Ja joj želim svaku sreću i uvjeren sam da će biti pobjednica na predstojećim izborima", poručio je Šeks na kraju razgovora.

Na proslavi se raspravlja i o tome kako je ovo posljednji Dan državnosti koji će se održati 25. lipnja.

"Prijam će trajati sve do 20 sati. Okupilo se više od 1000 uzvanika. Službeni dio programa još uvijek je u tijeku. Nakon toga gosti će se opustiti uz koje lagano piće", kazala je Mateja Damjanović. 

Govor predsjednice na domjenku: 

"Bio nam svima sretan Dan državnosti sa željom: za još bolju Hrvatsku! Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska!", zaželjela je predsjednica u prigodnome obraćanju u kojem je, govoreći o konkretnim zadaćama unutarnjeg razvoja Hrvatske, podsjetila na demografski problem, kao na pitanje svih pitanja.

To nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, naglasila je predsjednica države, nego problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica.

Image

Bili smo na Pantovčaku: Evo tko je došao, a tko se nije pojavio na prijemu kod predsjednice!

Fotogalerija
Image

Bili smo na Pantovčaku: Evo tko je došao, a tko se nije pojavio na prijemu kod predsjednice!

Fotogalerija

"No ne dvojim da ćemo ga riješiti. Mnoge smo velike, pa i epohalne uspjehe već postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je!", poručila je predsjednica.

Podsjetila je u svome govoru na 25. lipnja 1991. godine ocijenivši ga jednim od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskoga naroda, jer je donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značilo ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše države nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice.

"Ime Hrvatske konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta! Hrvatska je tu: ne samo lijepa nego zaista i naša", istaknula je.

S posebnim se poštovanjem predsjednica Republike spomenula prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u krajnje složenim unutarnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo hrvatski narod i sve domoljube na put hrvatske neovisnosti.

"Unatoč tome što je demokratski izabrana hrvatska vlast ustavno zajamčila sva ljudska i manjinska prava, bili smo izloženi otvorenoj velikosrpskoj agresiji, koju smo zaustavili i svladali hrabrošću hrvatskih branitelja te odlučnom i mudrom državničkom politikom pod vodstvom predsjednika Tuđmana. Ujedno smo pomogli obraniti Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su Hrvati državotvorni i konstitutivni narod", rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknuvši kako je to povijest "kojom se ponosimo", dodala je da je pobjeda u Domovinskom ratu označila konačno dovršenje povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu. "A temelj toj pobjedi bila je politika pomirbe predsjednika Tuđmana, koji je znao da samo jedinstven narod može ostvarivati svoje povijesne ciljeve", naglasila je.

Država nije samo ponos već i obveza

Podsjetivši kako je prisutnost hrvatskoga imena, himne, grba i zastave u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim natjecanjima danas "najvidljiviji znak našeg povijesnog uspjeha", predsjednica je upozorila i da to "nije samo po sebi razumljivo".

"Država nije samo ponos, ona je i obveza", ističe Grabar-Kitarović, dodavši: "da bismo imali državu kao trajno i sigurno okrilje ostvarivanja svojih osobnih i nacionalnih potencijala i ispunjenja životnih potreba - moramo što djelotvornije povezivati i iskoristiti naše prednosti (geopolitički i geoprometni položaj, prirodna bogatstva, važnu nacionalnu povijesnu ulogu u Europi i sjajne duhovne odlike naroda)".

To su temeljni čimbenici naše unutarnje kohezije, našeg zajedništva i na tim temeljima moramo materijalno, organizacijski i duhovno snažiti našu suverenost i samostalno odlučivanje o nacionalnim i državnim interesima, dodala je.

A tu nam se, nakon što je Hrvatska postala članicom UN-a, NATO-a i EU, otvaraju nove mogućnost, i kroz bilateralne odnose s pojedinim državama i kroz vanjskopolitičke iskorake, kao što je inicijativa Triju mora, naglasila je predsjednica Republike.

"Na njoj ću čvrsto ustrajati jer hrvatskim narodu u zajedništvu s drugim narodima država srednje Europe omogućuje najsolidnije vrednovanje vlastitih političkih, gospodarskih i kulturnih stremljenja", kazala je Grabar-Kitarović.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
spašavanje turista

Gotova potraga za Slovenkom u BiH. Pronađena mrtva na istom mjestu gdje je prošle godine spašena

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba