Ostaje samo uspomena / Bili smo na zadnjoj projekciji:' Ovo nije samo kino, ovo je program, ovo su ljudi!' Kina Europa više nema

Uprava Zagrebačkog film festivala, koja je kinom upravljala 11 godina - sutra ga predaje Gradu Zagrebu

30.5.2019.
22:49
VOYO logo

Još jedan Pete porijeklom s ovih prostora je u Americi napravio nevjerojatnu karijeru.
Ne Pete Radovich nego Peter Bogdanovich - čiji je legendarni film "Posljednja kino predstava" doslovno posljednja kino predstava koja će se održati u zagrebačkom kinu Europa. Baš tim filmom večeras je zatvoreno kino, koje nakon 11 uspješnih godina i velikih priznanja navodno ide u renoviranje ali nitko ne zna kad i kakvo.       

Filmom redatelja Peter Bogdanovicha  zagrepčani su se večeras oprostili od Kina Europa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je zadnji film kojeg je s projektora pustio gospodin Željko Jurik. Ovdje je radio 39 godina, za dvije godine je trebao u mirovinu, umjesto toga - sutra ide na burzu. 

Nije lako nikome od 45-ero zaposlenih, pa ni gospođi Mariji koja kino čisti već osam godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Kino meni znači život, život mi znači. Plaća redovito, kao obitelj smo, kao jedna kuća obiteljska", govori dugogodišnja čistačica Kina. 

Uprava Zagrebačkog film festivala, koja je kinom upravljala 11 godina - sutra ga predaje Gradu Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ja Vam uopće ne mogu reći zbog čega je tolika mržnja upućena prema nama. Mi mislimo da smo sposobni zbog svih nagrada koje smo dobili, očigledno nekome nismo podobni. Nudili smo razne opcije i razne varijante.  Pet milijuna u obnovu, preko deset milijuna za plaće, dakle mi Grad Zagreb nismo koštali ništa"govori za RTL Direkt predsjednik ZFF-a  Boris T. Matić

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zagrebu su donijeli mnogo. Godišnje 20 festivala i 1500 filmova i to dokumentaraca, hollywoodskih, nezavisnih, domaćih. Prije 3 godine dobili su nagradu za najbolji europski kino program.

 "Nije ovo samo kino, tu su se toliki festivali održavali. Kino nije samo prostor, kino su ljudi, kino je program", govori nam zagrepčanka Latica. A njeno mišljenje dijeli i njen sin koji je od svih kina u grau Zagrebu najviše puta posjetio upravo Kino Europu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako vodstvo mora izaći iz kina već sutra, gradonačelnik Bandić je obećao da će se nakon renovacije ovdje opet otvoriti art Kino. Ali kako nema detalja o tome tko će ga renovirati i kada, građani mu baš i ne vjeruju.

 "Zasad samo vjerujem da će se zatvoriti, a ostalo ćemo vidjeti. Ja se nadam da neće tako biti ali dosad nam nije dao previše razloga da vjerujemo da će se otvoriti u formatu u kojem je do sad bio, govori zagrepčanin Riki.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to omiljeno okupljalište i malo drukčije mjesto u centru Zagreba. 
Od sutra ova dva stara projektora neće prikazivati ništa, a prostor se do ujutro mora isprazniti. Kina Europa više nema.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo