Škola Vladimira Preloga / Bili smo u jednoj od najmodernijih škola u Hrvatskoj: zoološki, engleski, DJ...

'Čitati svaki dan Krležu sa 17 godina nije zadovoljstvo, pa smo htjeli da i djeca kažu što bi oni htjeli čitati', otkrio nam je ravnatelj Zlatko Stić

29.5.2018.
22:28
VOYO logo

Škola sa zoološkim vrtom u kojem žive koze, patke i zečevi. Nastava na engleskom jeziku, moderno opremljeni laboratorij iz kemije. Školski DJ koji za vrijeme odmora pušta glazbu - i izborni predmeti kao što su nutricionizam i novinarstvo. To nije škola u nekoj bogatoj europskoj državi niti škola iz budućnosti kakvu obećaje ministrica obrazovanja - to je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu već danas.

Gdje god stignu - izvode pokuse. Jednadžbe riješavaju na pametnim pločama. Mikroskopiraju poput znanstvenika. A odmore provode u školskom zoološkom vrtu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i najzanimljivija škola u Hrvatskoj - misle njezini učenici.

"Više naučimo i zabavnije je. I sve što naučimo u teoriji, dokažemo pokusima i zapravo uvjerimo se da je to tako i ne moramo sve naučiti napamet. Samo se sjetimo vježbi i to možemo povezati", ispričala nam je učenica prvog razreda Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedina škola koja ima ovakav program i vidi se da se puno ulaže u različite tipove nastave i profesori su pristupačniji", kaže Arian, učenik prvog razreda.

Fizika, matematika, kemija i biologija ondje se uče i na engleskom jeziku. "Kako vidite da je riječ o metafazi? - Zato što vidimo kromosome i smješteni su u središtu stanice", snimili smo djelić nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u tom kruženju je puno interesantnije i puno lakše raditi. I zanimljivije je i meni, a vjerujem i učenicima", ističe Gorica Grozdanić, profesorica biologije i kemije.

U ovoj školi učenici vole kemiju - jer sami rade pokuse u potpuno opremljenim znanstvenim laboratorijima. Naučili su i proizvoditi tekući sapun, kredu i destiliranu vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo one stvari koje bi inače vidjeli samo u knjizi. Sad ih vidimo i u mikroskopu i možemo vidjeti kako se sve to radi zapravo", kazala nam je učenica prvog razreda Petra.

"To mi je u biti najljepše jer se osjećam kao doma i ne osjećam se kao da sam u nekom stranom objektu i to mi olakšava puno učenje", kaže Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za vrijeme svakog odmora - školom odjekuje glazba - učenici postaju DJ-evi.

"Ja sam uglavnom za alternativu, imamo cure koje puštaju rap, neki puštaju pop. Ima apsolutno svačega i svaki dan je nešto drugačije. Naravno da ima i glazbenih želja. Naša vrata su uvijek otvorena pod odmorom i onda ako baš netko ima neku želju samo nam dođe i kaže i, eto, idući odmor to puštam", ispričala nam je učenica Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpad se razdvaja, na hodniku stoje besplatne domaće jabuke, a odmori se provode uz jezero u botaničkom vrtu i u zoološkom vrtu. Jer sve se to nalazi u njihovom dvorištu.

Koze, zečevi, indijske patke, kokoši, papige, u njihovom zoološkom vrtu ima svega, a učenici ne uče samo o životinjama nego uče i kako se o životinjama brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovu neobičnu obitelj posljednja je stigla mala koza Željka, učenici su je udomili i nazvali po razredniku.

"Barem jednom u danu, jedan odmor, na pet minuta, dragamo ih, hranimo ih. Postale su zapravo neki znak naše škole", ispričao je učenik Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 25 godina ova škola bila je na lošem glasu, a onda je stigao novi ravnatelj i revolucija. Izmijenio je program, uredio zgradu i iz europskih fondova povukao deset milijuna kuna. Sve oko sebe uvjerio je da je moguće da učenici vole školu.

"Jasno da čitati svaki dan Krležu sa 17 godina nije neka dobit u životu, što se tiče zadovoljstva. Pa smo htjeli da i oni kažu što bi oni htjeli čitati. I tako smo krenuli u nabavu beletristike i na hrvatskom i na engleskom. I kad ljudi kažu da djeca ne vole čitati, to nije istina, djeca posuđuju, ali moramo malo uvažiti i njihov glas", kazao nam je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako učenici mogu izabrati predmet novinarstvo, nutricionizam, kemiju hrane - ukupno 15 fakultativnih predmeta. 

"Sad smo dobili ove godine i astrokemiju koja omogućava uvod u nuklearnu kemiju što je jako zanimljivo nama učenicima jer inače to se uči na fakultetu. Tako da nam to stvara neku podlogu za dalje", ističe Helena, učenica trećeg razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema išaranih zidova, nema žvakaća ispod klupe - u Vladimiru Prelogu svi se drže pravila.

"Kad to svi prihvate dobijete frendove, dobijete zabavu i mi to imamo", ističe ravnatelj Stić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato je prošle godine gotovo dvije tisuće učenika poželjelo upisati baš ovu - malo drukčiju školu - ali u prvom razredu mjesta ima samo za 250 učenika.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo