više nego Zabrinjavajuće / Bili smo u sjedištu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje godinu prije izgleda - sramotno!

Hrvatska zgrada izvana izgleda spremno, koji je još pod ključem - ne odaje ni približno dojam

2.1.2019.
22:20
VOYO logo

Zgrada iz koje Rumunjska od jučer predsjeda Europskom unijom čini se spremna, iako je predsjednik europske komisije o tome izrazio sumnju. Hoće li na isti način "uštipnuti" i Hrvatsku za godinu dana?

Hrvatska zgrada izvana izgleda spremno, no dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji je još pod ključem - ne odaje ni približno dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je spremna sama zgrada, čini se spremna je i Hrvatska, kaže Joško Klisović potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europsku politiku, od kojih ni jedan još nije službeno dobio niti jednu informaciju o tome kako teku pripreme.

"Mislim da je to jako loše i pokazuje jedno nerazumijevanje stvari. Predsjedanje Europskom unijom nije samo stvar vlade ili HDZ-a, to je stvar cijele države i svi bi mi trebali dati svoj doprinos. I ovakav odnos Vlade i HDZ-a prema opoziciji je loš, jer i mi trebamo biti pripremljeni na ovo predsjedanje jer ćemo i mi dati doprinos predsjedanju", rekao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će biti spremno za godinu dana, umiruje državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova. No dulje od uređenja same zgrade trajat će edukacija državnih službenika, osobito onih koji će predsjedati na više od 1400 sastanaka u Bruxellesu i dvjestotinjak na visokoj razini u Hrvatskoj. Za to, uz ostalo, moraju naučiti stručni engleski i francuski.

"Negdje oko osamsto državnih službenika će proći određene seminare, razna studijska putovanja u Brisel, i Strasbourg gdje će imati prilike razgovarati s dužnosnicima s kojima će i svakodnevno razgovarati tijekom našeg predsjedanja", rekla je Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će koštati 7 i pol milijuna kuna, no dok se još odlučuje tko će sve ići na edukacije, tek treba odlučiti kamo će se izmjestiti zagrebačka gruntovnica, koja je do kraja prošle godine - već trebala biti preseljena. 

Iako je dio zemljišnjih knjiga digitaliziran, većina papira zagrebačke gruntovnice je još uvijek tu, u Nacionalnoj svučilišnoj knjižnici, gdje će se i kada preseliti - još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je preduvjet za početak bilo kakvih radova na uređenju hrvatskog sjedišta Vijeća Europe vrijednog 50 milijuna kuna.

Iako je u opciji bilo nekoliko lokacija, neslužbeno doznajemo da će građani privremeno svoje zemljišne knjige sređivati u zagrebačkom Sky toweru. Kada - vlada će odlučiti ovaj ili sljedeći tjedan. Sve mora biti gotovo 12. prosinca - dovoljno vremena samo naizgled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo