dalmatinsko selo puno djece / Bili su pred izumiranjem, no sve se preokrenulo: 'Mislili smo da je to kraj sela, ali onda...'

Image
Foto: Shutterstock

Smolonje ima 75 stanovnika, od čega je čak 32 djece. U najbolje doba tu je živjelo 183 stanovnika

19.10.2019.
13:33
Shutterstock
VOYO logo

Dalmatinsko selo Smolonje statistički ima više djece o glavi stanovnika nego bilo koje drugo mjesto u Dalmaciji, a i šire. Selo ima 75 stanovnika, od čega je čak 32 djece.

"To ti izađe skoro 50 posto! A kako je to moguće? Jednostavno, dogodilo se", pojasnila je Marija Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selu nikad nije tišina jer su djeca uvijek vani igraju.

"Ovo je sloboda, mir, priroda, čistoća, zdravlje. Problem je kad djeca žele ići na sport, kulturu, neke dodatne aktivnosti, onda je zeznuto, ali i to se da riješiti", kazao je predsjednik sela 41-godišnji Mijo Buškain koji je do 27. godine živio u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se prije 20-ak godina da se 15 godina dijete nije rodilo u Smolonju. Mislili smo da je to kraj sela, a gdje ćeš gore, nema goreg. Ali onda je nekako krenulo, generacija prije naše je kiksala, puno ih se nije oženilo, ali mlađi od njih su se redom poženili i počeli raditi djecu", govori Andro Dragošević za Slobodnu dalmaciju

Stara škola je otvorena negdje oko 1930. godine, a te je godine u Smolonju bilo najviše stanovnika, čak 183. Školu su zatvorili prije nekih 30 godina, a njenoj obnovi pomogao je grad Omiš pod koji pripadaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavno da se nije srušila, a zamalo je. Spasili smo je u zadnji čas", objasnio je predsjednik sela.

Djeci je najveći problem u selu internet

U Smolonju ima i turizma. Tijekom sezone iznajmljuju se kuće, a najviše im dolaze Francuzi, Nijemci, Škoti i Nizozemci, rekao je Mijo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su istaknula kako je njihov najveći problem u Smolonju da ih zeza internet. Ne smiju svi igrati igrice preko interneta u isto vrijeme. Idu na nogomet, rukomet i boks. Djevojčice najviše vole folklor. 

Kad je nekom djetetu rođendan, sva djeca iz sela dođu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono, najprije se pozove samo neke, ali malo pomalo sva djeca iz sela dođu na zabavu. Ne gleda se tko je tko. To nam je najdraže", objasnila su djeca. 

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo