opremanje za školu / Bilježnice i školski pribor skuplji nego lani. Imamo detaljan izračun koliko treba novca za opremanje prvašića

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Roditelji već kupuju i ne čekaju da škola počne, ponuda je bogata i ima sve za svačiji džep

18.8.2022.
10:00
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Svoju obitelj zove Cipelići, možda nekima smiješno ali njoj je ujesen najveća stavka obuti svu djecu, troje ih je, od školskih i vrtićkih papuča do barem jednog para tenisica, a onda je tu sve što treba za školu. Antonija iz Zagreba ima troje djece, dvoje školaraca i vrtićanca te već pomalo zbraja koliko će početak škole i vrtića koštati, kad podvuče crtu, računa da će potrošiti i nekoliko tisuća kuna.

"Već smo se počeli opremati, jučer smo kupili za 190 kuna šlapice za vrtićanca jer smo po povratku s godišnjeg shvatili da smo stare šlapice prerasli. Danas starija seka ima zadatak pregledati što treba pofriškati od školskog pribora i do kraja tjedna idemo u kupovinu olovaka, bojica, gumica, omota za knjige, bilježnica… Računam da iz knjižare neću izaći bez ceha od 500 kuna. A tu je i starija srednjoškolka…", onako ugrubo počela je računati mama Antonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo napravili krug po dućanima i uvjerili se - ove godine školska je oprema poskupjela, a potvrđuju nam to i trgovci.

Image
Foto: K.D.Hrnjkaš/RTL
Image
Foto: K.D.Hrnjkaš/RTL

Silva u knjižari na zagrebačkim Srednjacima kaže da roditelji već kupuju i pripremaju školarce za početak škole

"Više novca troši se za niže razrede nego za više razrede, kao i za likovni pribor te za omote koji su poskupjeli. U Zagrebu se knjige moraju čuvati jer se vraćaju pa ih nasljeđuju mlađe generacije pa se kupuju omoti. Omot po mjeri je sada četiri kune, lani je bio 2,50 kuna", otkriva nam Silva iz trgovine Lex Legis na zagrebačkim Srednjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvartovska je to knjižara koju susjedi dobro znaju, i u srijedu tijekom dana roditelji su kapali kako bi izbjegli navalu na početku školske godine. U toj knjižari ustaljena je praksa da i prije početka škole kompletiraju omote za svaki razred posebno, pa s vrata roditelji viknu koji razred dijete ide i dočeka ih komplet točno posložen do u zadnjeg omota. Cijena kompleta?

"Omoti za prve razrede 60-ak su kuna, a za osmaše, koji imaju izborne predmete kao što su informatika, vjeronauk i njemački jezik, komplet je 96 kuna", kaže Silva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobro je znati /

Udžbenici, radne bilježnice i ostali školski pribor: Ova tri hrvatska grada najviše financijski pomažu učenicima

Image
dobro je znati /

Udžbenici, radne bilježnice i ostali školski pribor: Ova tri hrvatska grada najviše financijski pomažu učenicima

Ponuda je i ove godine i po knjižarama i po trgovačkim centrima bogata, ima lepeza ponude za svačiji džep.

Tako je bilo u ovoj knjižari u srijedu. Provjerili smo, kako se kreću cijene osnovnog školskog pribora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodenih boja ima već od 14 pa do 34 kuna. Doduše, ima i komplet u metalnoj kutiji sa setom od 24 boje za 99 kuna. Ali iskreno, takve boje kupuju se više kao pokloni za rođendane, rijetko za početak škole", otkriva nam Silva.

Kaže da su vrlo zgodne kutije s priborom gdje se dobije komplet "baš svega".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu ima i što djetetu treba i što ne treba", smije se Silva i pokazuje kutiju koja ima i bojice, flomastere, plastelin, palete za miješanje boja, potom čašica za likovni, grafitne olovke, čak i pregača. Takva kutija kod njih je 210 kuna. Primjećuje da je istu kutiju u jednom trgovačkom lancu vidjela da se reklamira da je na akciji ovaj tjedan 200 kuna, inače mu je puna cijena 270 kuna. Dodaje, ponuda na tržištu je toliko velika da će u jednoj trgovini neka stvar biti malo jeftinija, druga malo skuplja, pa treba gledati i birati.

Pokazala nam je dalje ponudu, set tempera ide od 14 do 54 kuna, razlikuju se po proizvođaču i veličini pakiranja. Tko treba samo nadopuniti tempere od prošle godine, ima ih i po komadu od šest kuna. Likovne palete za miješanje boja su od 5 do 9 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Glinamol od pola kilograma je 13,80 kn, a setovi bojica idu od sedam kuna za mali set bojica do 35 kuna za velike setove. Opet, tko voli, može odabrati i skuplju varijantu od 134 kuna za drvene bojice u limenoj kutiji u kojoj su 24 boje.

Doznajemo i da roditelji te djeca rjeđe kupuju pakete grafitnih olovaka, više vole birati po nekoliko komada različitih olovaka i kupuju ih za niže razrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima ih od dvije do osam kuna, imamo ih i u obliku odvijača po 13,90 kuna ili raskošne s privjescima za 21 kunu", kaže Silva.

Tehničke olovke više vole učenici viših razreda te srednjih škola, kreću se od pet do 45 kuna i takve su nešto kvalitetnije koje često zahtijevaju u školama gdje učenici imaju tehničko crtanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljepilo za papir, ovisno o veličini i proizvođaču, ide od 4 kuna pa sve do 30 kn. Isto vrijedi i za škarice koje se kreću od 7 pa do 25 kuna. "Imamo i škare za ljevake za 19 kuna", otkriva nam sugovornica.

Bilježnice i za 2 kune skuplje

Doznajemo da su bilježnice ove godine poskupjele. Za prvašiće obično kupe po pet bilježnica, a cijena im je ove godine 2,70 kn, lani su bile 2,50. "One kvalitetnije, s gumiranim omotima ili čak mirišljave te markirane koštaju 9,90 kn", otkriva Silva. Bilježnice za više razrede idu od 6,80 kn, lani su bile 5,50 kuna, one od devet kuna lani su bile oko sedam kuna, a one najskuplje kod njih se ove godine prodaju po 12 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, zapravo, vole kvartovske knjižare i znali su nam doći i reći da nisu mogli naći neku vrstu bilježnica u velikim centrima koji nabavljaju takve stvari na veliko pred školu i imaju ih dok ne prodaju, kasnije više ne. Kad se razgrabi, ponestane ponude pa dođu k nama. Istina je da su bilježnice poskupjele jer je cijana papira poskupila i čitavo vrijeme malo po malo ide na više. Morali smo i mi malo podignuti cijene", govori nam Silva.

Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gumica ima različitih oblika i veličina, od kune pa do 17 kuna. Od kune ima i šiljila, ona od metala su tri ili četiri kune, a ona raskošnija i s više utora za razaličite debljine olovaka idu do 18 kuna. Za kist ove godine kod njih treba dati od pet do 14,50 kuna, ovisno i veličini, dok su setovi s više kistova 16 kuna i to onih kvalitetnijih. "Ranije su bili povoljniji kistovi, ali kvaliteta nije bila najbolja. Ove godine izrada im je finija pa je i cijena malo viša", kaže Silva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljepnice za pisanje imena na knjigama kod njih su od pet kuna za set od 10 komada do 12 kuna za set od 40 komada koji je isplativiji.

A kada bi se od svega ovoga uzeo po jedan najjeftiniji komad (set bojica, tempera, po škare, ljepilo...), potom pokoja bilježnica te komplet omota, najjeftinije bi roditelj ovdje prošao za manje od 190 kuna. Ako bi, pak birao, najskuplju varijantu, sve bi ga koštalo i 450 kuna. I to bi bio onaj najosnovniji pribor koji treba svako dijete na početku školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu treba pridodati i pernicu, koja se može kupiti i puna, s bojicama, olovkama, flomasterima, i ona se može naći vrlo bogata i raskošna po trgovinama za 100-tinjak kuna. Tada se roditeljski ceh penje na najmanje 300-tinjak kuna. Ima i pernica s "duplim katovima, s većim setovima boja i bolje opremljenima, kojima se cijena penje i debelo preko 200 kuna.

A onda su tu i školske torbe. Za prvašiće se obično biraju nešto čvršće tako da traju koju godinu više. One najjeftinije nisu manje od 200 kuna, no najbogatija ponuda je torbi od 300 do 500 kuna. Uz najjeftiniji odabir torbe, ceh roditelja za prvašića ova godine dosegao bi već 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerili smo i ponudu po trgovinama široke potrošnje koje već od početka mjeseca u svojim katalozima naveliko reklamiraju školski pribor i opremu, čak i na akcijama.

Tako su u Lidlu na zagrebačkoj Knežiji u srijedu imali setove ljepila u sticku od tri ili četiri komada za 14,99 kuna, bilježnice za niže razrede (pisanke i crtančice) već od 1,49 kn, bilježnice A4 mekog uveza od 4,99 kn, set od 12 grafitnih olovaka od 22 kn, glinamol za 7,99 kn, tempere za 29,99 kn, pastele za 19,99, škarice od 9,99 kn, mirisne flomastere nudili su za 27,99 kn, plastelin za 11,99. Imali su i ponudu pernica i to napunjenih za 49,99 kn, dok su XXL pernice na dva kata bile 119 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Isti dan bogatu ponudu je imao i Kaufland, posjetili smo onaj u zagrebačkom Rudešu. Drvene boje Talentus od 12 komada nudili su za 14,99 kn, škarice od 7 cm bile su 7,99 kn, ali u svom katalogu navode da imaju i ponudu škarica već za 4,99 kn. U trgovini smo našli i vodene boje TOZ od 12 komada za 14,99 kn, ali ih je bilo i za 12,99 proizvođača Talentus, set od šest kistova proizvođača Talentus nudio se za 9,99 kn.

Set od dvije grafitne olovke sa šiljilom proizvođača TOZ taj dan nudili su za 10,99 kn, a set od tri olovke proizvođača Talentus za 4,99 kn, UHU ljepilo u sticku prodavali su za 9,99 kn (8,2 g) . U svom katalogu nudili su i bilježnice A4 već od 3,99 kn, potom mirisne crtančice i pisane od 4,99 kn. Puno tih stvari već je na akcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzum također trenutačno ima bogatu ponudu pa u katalogu za školarce nude likovne mape od 69 kn, potom pernice, one najjednostavnije od 19,99 kn, A4 bilježnice od 6,99, a bilježnice A5 od 2,29 kn, pisanke od 1,49 kn. Kreativna kutija puna različitih setova za likovni proizvođača Karbon kod njih je 99,99 kn.

A nude i Karbon flomastere od 12 komada za 17,99 kn, potom voštane boje Faber Castell od 19,99 kn, set od tri grafitne olovke proizvođača Pelikan od 7,99 kn, potom Optima drvene boje od 11,99 kn, Sline vodene boje od 8,99 kn. Imaju i nešto bogatiju ponudu torbi te ruksaka i to već od 139 kn, ali ima i onih skupljih od 429 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su i papuče, obavezne u osnovnim školama. One srednje kvalitete su oko 150 kuna, ima ih i nešto jeftinijih, ali i skupljih. Ceh za opremanje sad se već popeo na 650 kuna.

Po dva para tenisica za početak

Majka Antonija s početka priče primjećuje da tu nije kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca trebaju barem jedne tenisice na početku školske godine za tjelesni. One najjeftinije i na akciji u sportskim dućanima naći će se i za 100 kuna. Ali trebaju barem jedne tenisice i za van, pa je to već 200 kuna. Ali opet, to je ona zaista najjeftinija varijanta. Ako se uzme srednja kvaliteta i tenisica od 200 kuna, dva para bit će 400 kuna", kaže ova majka. Uz dva para najjeftinijih tenisca ceh obitelji prvašića već se podigao na 850 kuna.

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Dobro je što u dućanima još traju akcije na odjeću pa tko stigne, može još uhvatiti jeftinije komade odjeće. Hlačice za djevojćicu srednje kvalitete nađu se i za oko 70 kuna, majičica ima i za 50 kuna, jaknica za jesen može se pronaći i za oko 200 kuna. I tako je ceh obitelji već dosegao 1100 kuna samo za kupovinu nužnog školskog pribora, nužne obuće i jednog kompleta odjeće.

Ali majka s troje djece primjećuje da je to i više jer ipak će obitelji obradovati školarca skupljom olovkom, šaranijom i kvalitetnijom bilježnicom, pernicom koja možda ima i dva kata. Pa onda taj ceh raste za više stotina kuna. Ako se bira i kvalitetnija obuća, lako se u ovom premaši i 1500 kuna.

Još i ovo: "Ako imate dva školarca ili troje djece kao ja, jesenski izdatak je jedan od najvećih izdataka. Polazak u školu priličan je udar na budžet. Starija djeca manje koštaju jer su od lani ostale neke olovke, gumica, šiljilo ili bojica pa se onda sve mora samo nadopuniti. Ali obuća i odjeća uvijek je novi izdatak jer staro su prerasli. A tu je i jesenska obuća koja mora biti nepropusna pa je i skuplja. Tome nema kraja ali izgurat ćemo, jer moramo", kaže ova mama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo