STRANAC U HRVATSKOJ / Bio je 'unproforac', zaljubio se u Zagrepčanku, ali i Hrvatsku: Odlikovali su ga Tuđman i kraljica Elizabeta

Tijekom rada za Prijelaznu upravu UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, bio je među onima koji su stavili hrvatsku zastavu na istočnu granicu

9.4.2022.
8:30
VOYO logo

U Zagreb je stigao prije 30 godina. Bio je dio mirovnih snaga. A kada nije u misijama diljem svijeta, živi u našem glavnom gradu u kojem je i zasnovao obitelj.

Britanca Alastaira Livingstona odlikovali su i Franjo Tuđman i kraljica Elizabeta.

Hrvatska se, kaže, promijenila kroz godine. Na bolje.

Dok gleda stara videa i fotografije, Alastair Livingston prisjeća se svog prvog dolaska u Zagreb. Bila je 1992. Stigao je s UNPROFOR-om. Na Plesu je, tada, 4 godine bio šef UN-ova logističkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bio sam tužan što su hrvatski građani smatrali da je UN tu da pomogne hrvatskoj Vladi protiv Srbije. Nismo mogli učiniti ništa drugo osim posredovati između dviju strana, poput tampon-zone između dviju sukobljenih strana“, prisjetio se Alastair Butchart Livingston, Britanac u Hrvatskoj.

Image
SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' /

Amerikanka Sara deset godina živi u Splitu, a pokrenula je i uspješan biznis: 'Ovo je moj dom i tu želim biti zauvijek'

Image
SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' /

Amerikanka Sara deset godina živi u Splitu, a pokrenula je i uspješan biznis: 'Ovo je moj dom i tu želim biti zauvijek'

S Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, četiri godine je, nakon Plesa, proveo u istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ružne slike rata uvijek su bile prisutne. To su slike koje nosiš sa sobom zauvijek. Ali ono što ja mislim jest da se hrvatski narod promijenio od rata. Postao je nježnija nacija, toplija nacija, prijateljska nacija jer su rat ostavili iza sebe, a zemlja je napredovala. Zemlja je postala jedno prekrasno mjesto“, kazao je Alastair.

Tijekom rada za Prijelaznu upravu UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, bio je među onima koji su stavili hrvatsku zastavu na istočnu granicu.

„Predsjednik Tuđman bio je jako sretan zbog toga. Imao sam sreću upoznati ga nasamo, bez drugih ljudi, pa smo mogli porazgovarati i to je bilo prije nego što je preminuo. Bio je prijateljski raspoložen i jako je cijenio ulogu UN-a u vraćanju istočne Slavonije Hrvatskoj“, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za to ga je prvi hrvatski predsjednik odlikovao redom hrvatskog pletera i spomen medaljom Vukovar.

U britansku je vojsku ušao s 18 godina, radio je i za kanadsku i američku vojsku. Bio je na ratištima od Vijetnama do Afganistana. Za rad na Kosovu, čijem je premijeru bio savjetnik za međunarodne odnose, odlikovala ga je britanska kraljica Elizabeta II., a na čiju ceremoniju tek mora otići. Posebno je ponosna supruga.

„Ha, ništa morat ću nabavit šeširić i otići u Buckinghamsku palaču. To je definitivno posebno“, kazala je Mirta Livingston, Alastairova supruga.

Alastair i Mirta, rođena Zagrepčanka, upoznali su se upravo na Plesu gdje je i ona radila za UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On više nije pomislio vratiti se u Englesku i ubrzo su u Zagrebu stvorili dom.

„Nisam nikada razmišljala da je on sad neki stranac, on meni nije bio stranac, ta dimenzija meni ne postoji“, rekla je Mirta.

Ta dimenzija, nakon tolikih godina provedenih u Zagrebu, ne postoji više ni njemu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo