Direkt na covid odjelu / 'Bio sam relativno fit.' Biste li se sada cijepili kada vidite što ste prošli? 'Ne!'

Broj zaraženih raste brzo, a cijepljenih sporo. 24-godišnja medicinska iste je dobi kao i najmlađi pacijent i beskrajno je ljuta kad vidi društvene mreže

20.10.2021.
22:55
VOYO logo

Na odjelima intenzivne njege sve veći broj pacijenata, na respiratorima je trenutno više od 130 ljudi. A sve je veći broj pacijenata dolazi i na EKMO uređaj, riječ je o uređaju koji se koristi kod potpunog zatajenja rada pluća.

Ali za razliku od vremena kad su se svi pacijenti slijevali u covid bolnicu u Dubravu, sada se ravnomjerno raspoređuju po svim bolnicama pa je i pritisak u Dubravi neusporedivo manji a organizacija i skrb o pacijentima bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno su otvorene dvije jedinice intenzivnog liječenja što je relativno mirno stanje s obzirom na to da ih je vrhuncu pandemije bilo šest. Pacijenata je 13, a najmlađi ima 24 godine.

Image
Zahuktava se /

Đikić proziva Lauca i Beroša: 'Količina neistina koje ste izrekli je zastrašujuća... Te manipulacije neće još dugo'

Image
Zahuktava se /

Đikić proziva Lauca i Beroša: 'Količina neistina koje ste izrekli je zastrašujuća... Te manipulacije neće još dugo'

I nitko od njih nije cijepljen

"U prosjeku su oni između 65 i 75 godina, iako zna biti i mlađi. Svi su na na respiratoru. To su bolesnici svi trenutno na mehaničkoj ventilaciji, dakle invazivnom liječenju respiracijskoj potpori", kaže predstojnica Klinika za anesteziologiju i intenzivnu medicinu KB Dubrava Jasminka Peršec.  

Broj zaraženih raste brzo, a cijepljenih sporo. Ivona Baković je medicinska sestra.Ima 24 godine, baš kao i najmlađi pacijent.

"Čitam to na društvenim mrežama i svi ti članci, ne znam ljuta sam, još uvijek nam ne vjeruju. I svatko onda treba doći i vidjeti ove prizore što sam ja tu proživjela, a oni se žale što moraju nositi maske", kaže medicinska sestra u KB Dubrava Ivona Baković. 

Na respiratornom odjelu posljednjih dana je i 53-godišnji Zagrepčanin Aleksandar.

"Našli su mi u plućima velike ugruške i ne daju mi iz kreveta", kaže Aleksandar Petrov i dodaje kako nije cijepljen: "Nisam imao zdravstvenih problema i bio sam relativno fit na svoju kilažu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se ne bi cijepio: "Ili su oni prije radili malo i testirali cijepilo deset godina ili su sad ovi prepametni i našli rezultate u par mjeseci."

Dug oporavak čeka Aleksandra i još 40 pacijenata koji su sada s njim na respiratornom odjelu. Nakon preboljenja 30 % pacijenata ima post - COVID sindrom.

"Oni još dugo vremena imaju zaostale različite simptome od slabvije tolerancije napora, slabije koncentracije pamćenja, glavobolje, otežanog disanja i kada se ti simptomi javljaju nakon 12 tjedana nakon preboljenja covida tada govorimo o tzv. post covid sindromu.", kaže specijalist interne medicine u KB Dubrava Tomo Lucijanić. 

Dubrava lakše diše jer su dio pacijenta preuzele Vinogradska bolnica i Rebro. S druge strane na Fran Mihaljeviću rekordan broj ljudi na ECMO uređaju - njih 15. Na njemu ne želite završiti.

"ECMO uređaj je uređaj koji se koristi kada je funkcija pluća praktički skroz izgubljena, u većini slučajeva to bude privremeno, a u određenog broja pacijenata trajno", kaže Andrej Šribar, anesteziolog u KB Dubrava.

Nažalost ECMO je upoznao 44 godišnji Dubrovčanin Pero Matana. Jedva je preživio. Dobio je sepsu i otkazali su mu bubrezi. S posljedicama se bori i sedam mjesec kasnije. Nije bio cijepljen. Ne zato što se tome protivi nego zato što je tek tada počelo masovno cijepljenje.

"Ja da budem iskren nakon što su me stavili na respirator ničeg ne sjećam, nešto kroz maglu više. Na ecmou sam bio 18 dana sve skupa po bolnicama dva i pol mjeseca. Dan danas idem na fizikalnu terapiju, imam problema s nogom, morat ću na operaciju žući, što da vam više kažem", kaže pero Metana iz Dubrovnika.

Njegova priča govori baš sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo