ORTOPEDSKA BOLNICA JAČA KADAR / Biograd povukao medicinare iz Splita, Vukovara i Sinja. Tajna? Stan plaćaju kunu po kvadratu

Još pet stanova dodijelit će deficitarnim zanimanjima, a onda projekt staje. Odnosno u njega neće više biti uključena država

4.2.2022.
8:10
VOYO logo

Odlazak liječnika u inozemstvo nije nikakva novost, ali dolazak više kirurga i specijalista u male sredine poput Biograda je prava rijetkost. Uspjeli su naime privući četvero kirurga ortopeda iz Splita, fizijatricu iz Vukovara i anesteziologa iz Sinja.

Dvojica vrsnih kirurga ortopeda doselila su se iz Splita u Biograd i nisu jedini koji dolaze karijeru nastaviti u biogradskoj ortopedskoj bolnici. Gradske vlasti ih stimuliraju tako da će im dati stanove na korištenje. Za stan od 65 kvadrata liječnici bi trebali plaćati kunu po metru kvadratnom, odnosno 65 kuna mjesečno. A ugovor bi mogli imati na maksimalnih 5 godina. I Biograđani i pacijenti specijalne bolnice to pozdravljaju.

Ortopedska bolnica u Biogradu lani je napravila više operacija nego predpandemijske 2019., a sada, kadrovski ekipirani, operacije će raditi i u poslijepodnevnoj smjeni.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, Mate Kutleša kaže: "S obzirom da je u cijeloj državi ortopedija elektivna djelatnost, smanjena, u smanjenom obimu radi ili ne radi, to je naša osnovna djelatnost koju moramo raditi. Vjerojatno je i to bio razlog ovih ortopeda koji su izrazili želju doći u našu ustanovu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPORNI COVID odjel /

Odluka Stožera razljutila biogradske ortopede: 'Nismo zadovoljni, ali ispoštovat ćemo odluku Ministarstva'

Image
SPORNI COVID odjel /

Odluka Stožera razljutila biogradske ortopede: 'Nismo zadovoljni, ali ispoštovat ćemo odluku Ministarstva'


Iako joj je osnivač Županija, bez potpore Grada Biograda, bolnica ne može. Gradonačelnik, Ivan Knez tvrdi da je njima u interesu da bolnica ostane i opstane, a da to uspije, ne može bez kadra. 

Preostalih pet novoizgrađenih gradskih stanova po sličnim će uvjetima dobiti i druga deficitarna zanimanja poput profesora matematike, fizike ili kemije. Ipak, nakon niza peripetija u ovakav se projekt više ne bi upuštali.

Gradonačelnik Knez tvrdi kao definitivno ne bi s državom jer je, kako tvrdi, loš poslodavac.

"Grad Biograd nije dao svoja dodatna sredstva i to u iznosu od 2 milijuna kuna, a da ne govorim o infrastrukturi koja nas je došla 5 milijuna, ovaj projekt ne bi nikad bio gotov. Mi planiramo svoje stanove raditi, baš to za komercijalno. Doslovce ćemo imati svoj POS jer drukčije ovo neće ići", kaže.

Biograd je našao svoj model koji planira i dodatno unaprijediti. Kod zadržavanja ljudi, poručuju, nema vremena za čekanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo