NAPORNIM RADOM DO NAGRADE / Bira se najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik: razgovarali smo s dva kandidata kojima se smiješi nagrada od 15 tisuća kuna

Hrvatska bira najboljeg mladog poljoprivrednika. Traži se najkreativniji i najinovativniji projekt, a uvjet je da kandidati budu mlađi od 40

21.2.2017.
22:04
VOYO logo

U Srednjim Mokricama kod Petrinje, poljoprivreda je nekad bila popularna. Danas su Željko Horvat i njegova obitelj jedni od rijetkih koji se njome bave. Imaju 23 krave, prodaju telad i sasvim solidno žive, iako nije lako.

"Morate biti uporni da biste opstali u ovom poslu, jer ovaj posao je takav da nema ni godišnjeg ni ništa. Ima posla puno i oko krava i oko sjetve i oko žetve i oko košnje i sa kravama i sa svinjama", priča Željko.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i 50 svinja, odnedavno uzgaja i ove, banijske šare. "To je pasmina koja je sad u fazi priznavanja, jer autohtona pasmina je turopoljska i slavonska, a banijska šara crna, ovaj, banijska šara svinja bi trebala biti treća autohtona pasmina u RH", tvrdi željko.

Uz svinjentinu i teletinu - u menzama i restoranima u Zagrebu - poslužuje krumpir koji pripremljen i vakumiran stiže s polja kraj Varaždina gdje Dražen Kumrić uz to sadi još četiri vrste povrća. "Sad u godinu i pol dana uspjeli smo plasirati preko 200 tona obrađenog krumpira na tržište, isključivo iz vlastite proizvodnje", priča Kumrić, poljoprivrednik iz Maruševca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40-godišnji Dražen i 38-godišnji Željko dvojica su od ukupno 29 kandidata ovogodišnjeg izbora za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Željko kaže da, ako bude najbolji mladi poljoprivrednik, ima plan proširivanja broja životinja, dok Željko nema nikakvih očekivanja, no nada se da će se ljudi trgnuti i vidjeti da se nešto može ipak i napraviti. 

Lani je nagradu najboljeg mladog poljoprivrednika odnio 25-godišnji inženjer agronomije Ivan Veselić. Nagrađen je plasmanom svojih proizvoda u jednom trgovačkom lancu. Kaže da mu je to bio poticaj da radi još više. Ove će godine posaditi 30 vrsta povrća na 50 hektara. Uskoro će dobiti i novac iz EU fondova za modernizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će iznos koji će dobiti iz fonodova premašivati milijun kuna. Natječaju koji u Europi organizira Europska pučka stranka - po drugu godinu u Hrvatskoj je domaćin europarlamentarka Marijana Petir. Nagrada je 15 tisuća kuna za najboljeg. 

"10 najboljih po ocjeni stručnog povjerenstva ćemo voditi u Bruxelles na 4. kongres mladih europskih poljoprivrednika, s tim da pobjednik ili pobjednica ulaze direktno u izbor za najboljeg europskog poljoprivrednika", objašnjava Petir. Tko je najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj znat će se za mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo