Borba protiv epidemije / Bit će zanimljivo! Šeparović poručio: 'U rujnu ćemo odlučiti o Stožeru i jesu li njihove odluke bile po Ustavu'

Image
Foto: PIXSELL

Prosuđivat će je li u skladu s Ustavom bilo gotovo sve što su u borbi protiv epidemije koronavirusa učinili Vlada Stožer

28.7.2020.
11:10
PIXSELL
VOYO logo

Najesen će Ustavni sud donijeti neke od najvažnijih odluka, barem od kada se na čelu tog tijela nalazi Miroslav Šeparović.

Prosuđivat će je li u skladu s Ustavom bilo gotovo sve što su u borbi protiv epidemije koronavirusa učinili vlada Andreja Plenkovića i Nacionalni stožer Civilne zaštite, koji je posljednjih dana ponovo predmet oštrih kritika zbog nekih svojih poteza, pa pojedine oporbene političke stranke traže i njegovo rasformiranje ili makar ostavku ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović također je u niz navrata problematizirao ustavnost djelovanja Nacionalnog stožera.

No, Šeparović ističe da ustavni suci ne osjećaju pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Navikli smo već na to i znamo se s tim nositi. Stoga pritisak javnosti ne osjećamo, ali sigurno je da osjećamo veliku odgovornost. Stigli su nam prijedlozi za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i niz mjera koje je donio Nacionalni stožer i mi bismo o tome već i ranije odlučivali da nije započela predizborna kampanja. S obzirom na to da će naše odluke neizbježno imati političke posljedice, nismo htjeli da ih se u kampanji ocjenjuje na način kome one eventualno idu u prilog'', rekao je Šeparović za Novi list.

U vezi s prijedlozima za ocjenu ustavnosti što su ih dobili, Ustavni sud je tražio očitovanje Vlade i Šeparović vjeruje da bi već u rujnu mogle uslijediti prve njihove odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teško mi je reći hoće li ovo biti najvažniji postupci od kada sam ja u Ustavnom sudu, bavili smo se, primjerice, i zakonom koji regulira prekid trudnoće, ali interes javnosti za ovo nesumnjivo je izražen'', zaključuje Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo