Istraživanje CRO DEMOSKOP / Bitka za Dalmaciju: HDZ premoćan, Most ima gotovo 10 posto, SDP lošiji samo u Slavoniji

Image
Foto: PIXSELL

Razlika između HDZ-a i SDP-a u Dalmaciji je gotovo 15 posto

13.9.2019.
11:00
PIXSELL
VOYO logo

HDZ u Dalmaciji nema ozbiljnu konkurenciju. Pokazuju to rezultati CRO Demoskop agencije Promocija Plus koje je provedeno za RTL početkom rujna prema kojem stranka Andreja Plenkovića u toj regiji ima potporu od 34,6 posto, dok je na drugom mjestu SDP s malo manje od 20 posto. 

Kako je RTL ekskluzivno objavio prošlog vikenda, na nacionalnoj razini HDZ vodi s 27 posto potpore, slijedi ga SDP s 24,4 posto. Izborni prag od 5 posto na nacionalnoj razini prelaze još samo dvije liste. Nezavisna lista Mislava Kolakušića je na 5,9 posto, a Most je na 5 posto. Potom slijede HSS (3,3 posto), NHR (2,6 posto), HNS (1,9 posto), Živi zid  i stranka Milana Bandića s 1,9 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika između HDZ-a i SDP-a gotovo 15 posto

Dok je na nacionalnoj razini razlika između HDZ-a i SDP-a oko 2,5 posto, u Dalmaciji ona iznosi gotovo 15 posto. Andrej Plenković ima puno razloga za zadovoljstvo sa svojim jadranskim dijelom stranke jer u Dalmaciji imaju 7,5 posto veću potporu nego na nacionalnoj razini. Kada se pogledaju druge regije, HDZ je jači jedino u Slavoniji gdje u rujnu bilježe potporu od 37,8 posto. 

Image

OTKRIVAMO Bitka za Dalmaciju: HDZ premoćan, Most ima gotovo 10 posto, SDP lošiji samo u Slavoniji

Image

OTKRIVAMO Bitka za Dalmaciju: HDZ premoćan, Most ima gotovo 10 posto, SDP lošiji samo u Slavoniji

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Davor Bernardić bi se trebao zabrinuti zbog potpore koju SDP bilježi u Dalmaciji. U toj hrvatskoj regiji najveća oporbena stranka u rujnu bilježi 19,2 posto podrške, što je više od 5 postotnih poena manje od nacionalne razine gdje imaju 24,4 posto. Od pet hrvatskih regija u kojima se provodi istraživanje, SDP manji rezultat od Dalmacije ima samo u Slavoniji gdje su na 16,3 posto. 

Most jači od Kolakušića

Iza HDZ-a i SDP-a u Dalmaciji nalazi se Most Bože Petrova koji u toj regiji, s 9,2 posto, bilježi najveću potporu u Hrvatskoj. Na nacionalnoj razini Most je s 5 posto na četvrtom mjestu, a uz Dalmaciju izborni prag od 5 posto prelaze još jedino u Slavoniji gdje im je potpora 6,4 posto. Dobar rezultat Mosta u Dalmaciji ne treba čuditi jer je stranka Bože Petrova u političku bitku i krenula iz tog dijela Hrvatske, odnosno iz Metkovića, grada gdje je njezin čelnik bio gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisna lista bivšeg suca Trgovačkog suca i zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića je četvrta po potpori u Dalmaciji s potporom od 6,9 posto. Na nacionalnoj razini Kolakušićeva lista je 3. s 5,9 posto. Veću potporu nego u Dalmaciji Kolakušić bilježi samo u Slavoniji gdje ima 10,5 posto. 

Iza Kolakušića u Dalmaciji je HNS s 3,1 posto (u cijeloj Hrvatskoj imaju 1,9 posto) pa potom slijedi NHR s 2,3 posto (u cijeloj Hrvatskoj imaju 2,6 posto). Ni jedna druga stranka ili lista u Dalmaciji ne prelazi 1,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Cijelo istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. rujna do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo