je li primjereno? / Bivša ministrica o mailu Sanje Musić Milanović: 'Inspekcija će očito imati puno posla. Zakon je prekršen'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Kad si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmjerena, jer se percipira da dolazi s položaja moći i pritisak na školu je višestruko veći'

5.7.2022.
13:22
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na slučaj supruge predsjednika RH Sanje Musić Milanović koja je uputila mail ravnateljici zagrebačke Klasične gimnazije Zdravki Martinić-Jerčić u kojem kritizira rad profesorice matematike nakon čega su ocjene njezinog sina promijene u petice. Divjak smatra kako je ocjena promijenjena suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju te da će prosvjetna inspekcija očito imati puno posla u toj školi. Divjak također naglašava kako je na Musić Milanović velika odgovornost kao javne osobe, a osim toga i sveučilišne profesorice.

Objavu Blaženke Divjak s Facebooka prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li primjereno da (bilo koji) roditelj ovako reagira? Može li se ovo shvatiti kao pritisak na školu i nastavnika? Ako je sve tako kako piše u članku i ocjena je promijenjena, tada je ovo pismo očito shvaćeno kao pritisak i ocjena je promijenjena suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju. Naime, (Čl.74) kaže da se zaključna ocjena iz predmeta utvrđuje javno, u razredu. Nadalje, Čl. 76 kaže da ako učenik ili roditelj nisu zadovoljni ocjenom mogu u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev za ispit pred povjerenstvom te se u roku od sljedeća dva dana taj ispit mora i održati. Tako se dokazuje koju je ocjenu učenik zavrijedio. I da, ocjena ne mora biti aritmetička sredina niti se mora dati ocjena iz aktivnosti.

Roditelj ima pravo reagirati na nepravilnosti, pa i pisati ravnatelju i razredniku, ali pri tome treba imati dobru mjeru i postupak obje strane (roditelj i škola) trebaju provesti po Zakonu i pravilnicima. Roditelj ima pravo tražiti prosvjetnu inspekciju i pedagoški nadzor ako se sumnja na nepravilnosti. Ako je sve točno što je JL objavio u ovih nekoliko članaka, onda se tako nije postupilo.

Image
INTERVENCIJA MUSIĆ MILANOVIĆ? /

Milanovićevu sinu nakon roka mijenjali su zaključene ocjene? 'Zašto se nekima izlazi ususret, a druge zakida?'

Image
INTERVENCIJA MUSIĆ MILANOVIĆ? /

Milanovićevu sinu nakon roka mijenjali su zaključene ocjene? 'Zašto se nekima izlazi ususret, a druge zakida?'

Nadalje, kada si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmjerena, jer se percipira da dolazi s položaja moći i pritisak na školu, ravnatelja i nastavnike je višestruko veći. Pa iako u pismu piše da se ovdje ne radi o traženju veće ocjene, cijelo pismo, a posebno trenutak u kojem je poslano, mogu se shvatiti i drugačiji. Barem je to moje mišljenje kao nekoga tko je više u 30 godina u razredu u školi i na fakultetu. Naravno, moj je stav da niti jedan ravnatelj niti nastavnik ne smije popustiti direktnim ili indirektnim pritiscima.

O tome kako roditelji na razne načine pritišću školu i nastavnike da bi učenici često sam govorila i pisala. Dodajem da je odgovornost javne osobe, koja je uz to i sveučilišna profesorica, da primjerom pokaže da se to ne radi, ogromna. Po svemu sudeći i škola je podlegla pritisku ako je ocjena promijenjena, pa će prosvjetna inspekcija očito ovdje imati puno posla. Dakle, ovdje se ne radi o nedostatku propisa već o tome da se zaobilaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molim vas sve koji ćete komentirati da ne stavljate ovo u politički kontekst (ljevica, desnica), a niti osobni (kolegicu osobno ne poznajem, a njezin stručni rad cijenim). Zašto ipak o ovome dajem svoj osvrt? Prije svega zato da se o temi javno argumentirano razgovara, a i da se založim da sve ovo prosvjetna inspekcija i pedagoški nadzor temeljito istraže. Također da analiziramo što je primjerena reakcija roditelja, koja je odgovornost škole, ali i da obranimo školu i nastavnike o neprimjerenih pritisaka.
P.S. Naknadno sam promijenila Čl. 75 u Čl. 76 u gornjem tekstu, jer sam u prvoj verziji pogrešno napisala 75 umjesto 76."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da nije znao za pismo supruge Sanje upućeno srednjoj školi koju pohađa njihov sin.

"Nisam znao. I ne bih branio nešto samo zato što je to napravila moja supruga. Kad radiš ovakav posao to u biti ne znači ništa, međutim, po meni to ovdje je puno manje bitno od načina na koji je to kriminalna organizacija Handžar medija pripremila", rekao je Milanović u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je tim pismom njegova supruga ostavila "brazdu duboku tri metra". "Ostavila je trag, napisala, potpisala i to prije dva tjedna. U kojem navodi nekakve primjere na koje ima prigovor u radu jedne profesorice matematike, koji se lako mogu provjeriti. Neka pošalju prosvjetnu inspekciju", kazao je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo