Raspad sustava / Bivša pedagoginja o centrima za socijalnu skrb: 'Vlada strah. Bitni su papiri, a ne djeca'

'Centri za socijalnu skrb imali su obvezu posjećivat štićenike dvaput godišnje, neke kroz moju praksu nikad nisam vidjela'

4.3.2019.
7:10
VOYO logo

Zbog monstruoznog zločina na Pagu i propusta u radu Centra za socijalnu skrb, sutra će se, na zahtjev ministrice Murganić, sastati Upravno vijeća zadarskog Centra. Pregledom inspekcijskih nadzora postavit će se i pitanje smjene ravnateljice, što je ministrica već zatražila. 

Zdravstveno pak stanje četvero djece koje je otac bacio s prvog kata obiteljske kuće, sve je bolje. Sutra će se u zadarskoj bolnici utvrđivati i njihovo psihičko stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što im je učinio otac, troje djece u zadarskoj bolnici još nije svjesno.

"Zdravstveno stanje djece je danas u poboljšanju, bio sam kod njih, igraju se crtaju pišu, vesele, zadovoljni smo s oporavkom. Vesele su igraju se skaču po sobi, značajno su bolje", kazao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A život im je mogao biti drukčiji. 

S obzirom na uvjetnu kaznu roditelja, centar je donio odluku da se djeca izdvoje iz obitelji - što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom. No, od toga se nakon intervecija odvjetnika i drugih stručnjaka odustalo. A to se događa prečesto tvrdi i bivša ministrica MilankaOpačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno se negdje ostavlja tim roditeljima da budu bolji, da se poprave, nitko ne gleda da djeca ostaju u takvim obiteljima. mi imamo nadzore po sedam osam godina, koja traju, a djeca i dalje žive u lošim obiteljima i to je štetno za njih", izjavila je u telefonskom razgovoru Opačić.

Umirovljena pedagoginja Tamara Dadić Barić smatra kako je malo izlazaka na teren

Novim zakonom o socijalnoj skrbi, koji bi na vidjelo trebao za koji mjesec, najavljuje se rasterećenje, i ponovno uvođenje obiteljskih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakoni se mijenjaju, a umirovljena pedagoginja Tamara Dadić Barić smatra kako je malo izlazaka na teren. U odgojnom centru Turopolje radila je 17 godina. 

"Centri za socijalnu skrb imali su obvezu posjećivat svoje štićenike dvaput godišnje, neke kroz moju praksu nikad nisam vidjela, a na prste mogu nabrojati one koji su talentirani", govori Dadić Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog straha, ili nestručnosti, za mnoge, je kaže, najvažnije ono na papiru da se zadovolji forma, a ne djeca.

"Takvu djecu ne smije se ostavljati niti jedan dan da budu u neprimjerenim uvjetima, jer patnje koje će snositi odredit će ga za cijeli život. Dobit ćemo delinkventa, psihički poremećenu osobu a gdje je krenulo zato jer je to presporo i preučmalo", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako država koja bi u problematičnim obiteljima trebala zamijeniti biološke roditelje, na kraju postaje maćeha.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo