BIVŠA PREMIJERKA U RTL-U DANAS / Kosor o izborima u HDZ-u: 'Čudi me da govore kako su u Plenkovićevu timu jaki kandidati s kontinuitetom'

'Ako bi se kandidirao Karamarko, to bi išlo na ruku Plenkoviću', kazala je u RTL-u Danas Jadranka Kosor

9.2.2020.
21:42
VOYO logo


Bivša premijerka Jadranka Kosor u RTL DosjeuRTL-a Danas komentirala je kampanju i šanse kandidata u unutarstranačkim izborima u HDZ-u. 

Izbori za predsjednika i niže funkcije u HDZ-u po načelu "jedan član - jedan glas" održat će se 15. ožujka, a ovog tjedna počela je neslužbena kampanja. Poznati kandidati za predsjednika su premijer i aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković i izazivač i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Kao mogući kandidat, koji još nije objavio kandidaturu, spominje se i bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Karamarkova kampanja išla bi na ruku Plenkoviću"

"Mislim da se Karamarko neće kandidirati, a ako bi se kandidirao, onda bi to išlo na ruku Andreju Plenkoviću", kazala je Kosor i objasnila da bi se u tom slučaju mnogi grupirali oko Plenkovića kako bi se "anulirala desna struja u stranci". Istaknula je da je odlično za HDZ što će prvi put po načelu "jedan član - jedan glas" moći birati između više kandidata za predsjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šanse Mire Kovača nisu tako male kako se to u javnosti čini, no sigurno je da prednost ima Andrej Plenković jer je predsjednik Vlade", kazala je Kosor te istaknula da Kovač ima "dobar tim". Podsjetimo, Kovač je svoju kandidaturu objavio sa saborskim zastupnikom i bivšim ministrom Davorom Ivom Stierom i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovač je dobio respektabilan broj preferencijskih glasova"

"Miro Kovač je i na parlamentarnim izborima u zahtjevnoj izbornoj jedinici osvojio respektabilan broj preferencijskih glasova, više od 14.000. Ti su glasovi bili, prije svega, glasovi HDZ-ovaca. On relativno dobro stoji zato što je bio ministar vanjskih poslova, bio je diplomat", kazala je i dodala da nije netko bez prošlosti koja bi odgovarala članicama i članovima HDZ-a. 

U Plenkovićevu timu je ratni general i ministar Damir Krstičević, ministar obrane Tomo Medved, ministar Oleg Butković, župan Ivan Anušić, saborski zastupnik Branko Bačić te Zdravka Bušić. "Plenković je posegnuo za onim za čime u nekim običajima posegnu mladenke - nešto novo, nešto staro, nešto plavo i nešto posuđeno", kaže Kosor i dodaje da su članovi Plenkovićeva tima očekivani. "No, jako je gledao na činjenicu da mu Miro Kovač dolazi s desna sa svojim jakim timom u kojem su Penava i Stier. Izborom svojih članova htio je na to odgovoriti", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravka Bušić 10 godina nije bila u HDZ-u"

Bivšu predsjednicu HDZ-a čudi što se, kada se govori o Plenkovićevu timu, kaže da su to jaki kandidati HDZ-a s kontinuitetom. "Neću govoriti o prošlosti Zdravke Bušić. Ali je činjenica da je ona, kada je Ivić Pašalić od Ive Sanadera izgubio izbore u HDZ-u, otišla iz stranke s Pašalićem koji je osnovao svoju stranku. Ona u tih 10 godina, kad je HDZ ostvario najveće uspjehe i postignuća nakon osamostaljenja, ulazak u NATO, završetak pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora s EU, nije bila članica HDZ-a. Vratila se dolaskom Karamarka 2012. godine. Anušić se tek 2011. upisao u stranku...", kazala je Kosor. 

Mnogi kritičari Andreja Plenkovića govore da je HDZ otišao previše ulijevo, no Kosor se ne slaže s tim. "Kada pogledate strukturu i vodstvo stranke, ali i poteze Andreja Plenkovića koje je vukao kao predsjednik Vlade, nema nijednog poteza koji bi se mogao karakterizirati kao odlazak ulijevo. Osim neprincipijelne koalicije s HNS-om, koaliranje s Bandićem i opstanak Vlade s onima koji su pretrčali iz SDP-a", kazala je Kosor te dodala da je to jedna druga priča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković ima najveće šanse"

Podsjetila je da su unutarstranački izbori uvijek izazivali tektonske poremećaje u strankama.

"Teško je predviđati što će se događati. No, dva puta relativno loših izbornih rezultata za Andreja Plenkovića u HDZ-u neće biti neki veliki plus na unutarstranačkim izborima. Mislim da realno ima najveće šanse, ali i da ovim izborima u HDZ-u priča neće završiti jer slijede parlamentarni izbori. Eventualni neuspjeh HDZ-a ponovno bi otvorio cijelu tu priču i može se dogoditi da bude izabran Plenković, ali to se može dogoditi i Kovaču, a da za zamjenike i potpredsjednike budu izabrani ljudi većinom iz suprotnog tabora", zaključila je Kosor.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo