Afera 'Agram' / Bivši Bandićevi vozači i dispečer promijenili iskaze, više ne terete gradonačenika i suradnike

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se 'ne osjeća krivim'

30.9.2019.
15:51
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Svjedočenjem Željka Jurčića i Zdravka Krajine, bivših vozača Milana Bandića, te dispečera u garaži Grada Zagreba Josipa Delača, koji su na sudu promijenili svoje inkriminirajuće iskaze iz istrage, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku i suoptuženicima u aferi "Agram".

Jurčić je na sudu kazao kako se ne sjeća da je itko od nega tražio da u ime tadašnjega tajnika Zagrebačkoga sportskog saveza Zdenka Antunovića potpiše putni nalog za putovanje u Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je puštena snimka razgovora u kojem ga se traži da umjesto Antunovića potpiše putni nalog u kojoj sugovornik Jurčiću kaže: ''Otiđi gore, dat će ti nešto da potpišeš, samo stavi Z. Antunović''. Nakon odslušane snimke svjedok je ustvrdio kako nije siguran da se radi o njegovu glasu te je dodao kako ''ne zna o čemu se radi''.

Zdravko Krajina, koji je u istrazi ispričao da je službenim automobilom vozio Veljka Horvata i Josipa Katića na kolinje k Bandićevoj sestri u Grude, na sudu je u ponedjeljak rekao da ih je samo "usput povezao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vozio sam na službeni put Ratimira Jurekovića, tadašnjega višeg stručnog savjetnika pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba koji je putovao u Mostar. Stoga mi se učinilo zgodnim povesti Horvata i Katića da pomognu u kolinju. Tamo sam zatekao Bandića koji je bio neugodno iznenađen što ih vidi jer je gradonačelniku bilo problematično što su se dovezli službenim automobilom koji se koristio samo za prijevoz službenih delegacija'', izjavio je Krajina.

Svoj iskaz promijenio je i Josip Delač koji je tijekom istrage tvrdio da je na svakom nalogu za put izvan Hrvatske bio gradonačelnikov potpis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o okolnosti odlaska u Tuzlu na pogreb majke Dijane Muhović, Delač je u istrazi rekao da je automobil preuzeo Antunović koji je na putu trebao ostati dva dana, ali je ostao dva dana duže jer se "sprovod oduljio'' pa zbog toga automobil nije vraćen na vrijeme. Tijekom svjedočenja u ponedjeljak, Delač je kazao da uopće nije spominjao Antunovića u vezi s odlaskom u Tuzlu, dok je na upit zašto je na Uskoku spominjao to korištenje automobila rekao da je ''možda bio u strahu i šoku zbog ispitivanja na tužiteljstvu''.

Odlazak na sprovod žive žene

Iako je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković primijetio kako je majka Dijane Muhović i danas živa, na što je sutkinja Rahela Valentić poručila Delaču da bi mogao ''malo govoriti i istinu'', Delač je ustrajao na tvrdnji kako ne zna ništa o Antunovićevim putovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju u ponedjeljak trebala je svjedočiti i televizijska voditeljica Mila Horvat, koju su službeni vozači Grada Zagreba vozili na liječenje, a prema snimkama iz prisluškivanih telefonskih razgovora, i u šoping u Beč. No, Uskok i obrana optuženih usaglasili su se kako svjedokinju neće ispitivati, već će njezin iskaz dan u Uskoku samo uvrstiti u spis.

Optužnicu protiv zagrebačkoga gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu. Potkraj ožujka Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne osjećaju se krivima

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se "ne osjeća krivim".

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva Ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkoga športskog  saveza Zdenko Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo