Robert Kopal / Bivši glavni analitičar SOA-e o fotomontažama: 'Za fotografije se zna danima, a ne mjesecima'

Još uvijek nije poznat identitet žene na fotografiji, a Kopal nema informacije je li SOA surađivala sa službama u Srbiji

23.1.2019.
19:46
VOYO logo

USKOK je danas potvrdio da istražuju slučaj kontroverznih fotografija koje prikazuju ministra Tomislava Tolušića kako se u društvu oskudno odjevene žene sprema ušmrkati kokain. Sigurnosno - obavještajna agencija utvrdila je da su fotografije lažne, a ministar koji je slučaj prijavio tek sinoć - danas poručuje da će "banda završiti u zatvoru". 

Ovaj slučaj u RTL-u Danas komentirao je Robert Kopa, bivši glavni analitičar SOA-e i posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Andreja Plenkovića, koji je objasnio na koji način ova afera ugrožava nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalana sigurnost predstavlja stanje zaštićenosti temeljnih vrijednosti društva i na njima zasnovanih institucija. Govorim o demokraciji i Vladi i funkciji potpredsjednika Vlade, možemo govoriti o ugroženosti nacionalne sigurnosti", kazao je Kopal.

Obzirom da nije iscurila niti jedna državna tajna, Kopal objašnjava na koji način ova afera može destabilizirati Vladu. "Zamislite kada objavljujete toliku količinu dezinformacija, da uspijete srušiti potpredsjednika Vlade, a možda i Vladu, da li je to izraz demokratske volje građana? Kada lažima, manipulacijama i dezinformacijma utječete na legalan i legitiman proces demokracije", smatra Kopal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA svoje metode neće iznositi javno

SOA je istražila fotografije i zaključak je da je riječ o izrazito kvalitetnoj fotomontaži, a na pitanje kako je onda sve palo na dužini prstiju i špic cipelama koje ministar nosi, Kopal odgovara kako SOA svoje metode po tom pitanju siguno neće iznositi javno.

Kopal tvrdi kako još uvijek nije poznat identitet žene na fotografiji, a nema ni informacije je li SOA na ovom slučaju surađivala sa službama u Srbiji. Demantira i informaciju da SOA i ministar za ove fotografije znaju već mjesecima. "U medijima postoje razne špekulacije, ali ovdje se radi o danima", tvrdi Kopal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i činjenicu da je ministar Tolušić prijavu podnio tek jučer u posljepodnevnim satima. "Nemojmo dovoditi u vezu trenutak objavljivanja članka u Naqcionalu s trenutkom podnošenja prijave od strane potpredsjednika Vlade. U trenutku kad je saznao trebalo je napraviti provjere, a kada postoji dovoljan stupanj vjerojatnosti saznjanja postupilo se kako se postupilo.

'Problem je puno opasniji i širi'

Ne mogu komentirati izvide niti postupanje. Govorimo o domeni USKOK-a i policije, ne mogu komentirati što je rečeno, niti to znam. Znam da je ministar dao svoj iskaz i u tom iskazu je sigurno rekao sva svoja saznanja", tvrdi Kopal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova svojevrsna afera samo je jedna u nizu koje potresaju Vladu, a Kopal otkriva može li se uskoro očekivati još sličnih afera. "Vjerujem da da i možemo govoriti o trendu. Dezinformacija predstavlja dokazivu, lažnu informaciju koja ima neki utjecaj. Može se govoriti da ugrožava demokratski poredak.

Postavlja se pitanje, a govorim ne samo o Hrvatskoj nego i šire, da li će izbori biti legalni i legitimni. Ako dezinformacijama zaljuljate mišljenje nacije i birača, pa izaberete osobu x da postane premijer, da li to predstavlja, osim legalne, i legitimnu volju birača? Zato je problem puno širi i opasniji", zaključuje Kopal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo