TKO JE U PRAVU? / Bivši glavni državni odvjetnik za RTL o pozivima premijera i Hrvoj Šipek: 'Nije uobičajeno, zabranjeno je'

Premijer i predsjednik otvorili novu temu

17.5.2022.
20:30
VOYO logo

Prvo je predsjednik Milanović tražio od DORH-a da "utamniči" ministra Banožića, a onda je premijer Plenković nazvao glavnu državnu odvjetnicu i rekao joj da ne sluša Milanovićevo političko huškanje.

Nastavili su na isti način i danas, a iz DORH-a sve to nisu htjeli komentirati, već su samo poručili da Zlata Hrvoj Šipek radi po zakonu, a ne političkim pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je govorio: "Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojoj sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, to je sramota".

I ničim izazvan premijer je sinoć otvorio temu. Naljutilo ga je Milanovićevo prozivanje DORH-a da utamniči ministra Banožića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek je zvao državnu odvjetnicu, to je protuustavno ponašanje, to je za opoziv, za izgon iz političkog života", smatra predsjednik RH, Zoran Milanović.

Premijer odgovara, Hrvoj Šipek je zvao zbog dvostrukih kriterija DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZAŠTO JU JE ZVAO?' /

Milanović opet na društvenim mrežama prozvao premijera, ali i Hrvoj Šipek. 'Piknuo' i Banožića

Image
'ZAŠTO JU JE ZVAO?' /

Milanović opet na društvenim mrežama prozvao premijera, ali i Hrvoj Šipek. 'Piknuo' i Banožića

"Zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH i na člana Vlade i saborskog zastupnika da to isto tijelo ne reagira, a pri tome kada je bio jedan slučaj kada sam ja puno blaže kazao da pogledaju u dvorište nekih drugih, DORH je drugi dan odgovorio. Nema dvostrukih aršina", kaže.

No, Milanović to tako ne vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ide zvat glavnu državnu odvjetnicu da joj kaže da ne ide na njegovog čovjeka, kako drukčije da to protumačim", rekao je.

"Naravno da je moj upliv u DORH takav velik, svakodnevni stalan, pa da smo u proteklih godinu dana, imali slučajeve postoji ministar Horvat, postoji Milošević, Aladrović, a da ne kažem što je bilo prije", odgovara premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je zvao tu ženu, pa moja riječ nema nikakvu težinu, ne mogu smijeniti i možda i kod njega čak strah i strepnja da je taj lopov sljedeći, jer je kriminalac", dodaje Milanović.

"Neka taj lažljivac, ruski čovjek s Pantovčaka to dokaže, dosta je s lažima", odgovara Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata Hrvoj Šipek ne želi komentirati izjave ni premijera ni predsjednika, već u priopćenju DORH-a tvrdi se da glavna državna odvjetnica donosi odluke po zakonu, i ne podliježe pritiscima.

"Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela", priopćila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oporbu riječ je o premijerovom političkom pritisku na DORH-u.

Peđa Grbin navodi: "Gotovo identično kao i kad je imao presicu s Cvitanom ili kad je Hrvoj Šipek pozvana u Vladu prije nego se prijavila za državnu odvjetnicu". Božo Petrov dodaje: "Nevjerojatno je da predsjednik Vlade onako spontano kaže kako je davao instrukcije neovisnoj glavnoj državnoj odvjetnici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimir Čačić smatra kako se to može shvatiti miješanjem. Ali Čačić jednako smatra i za Milanovića, da krivo radi kao i Plenković.

Mario Banožić kojeg Milanović proziva zbog navodnog pogodovanja dok je još bio ministar državne imovine o svemu kaže: "Samim tim što je sve izrekao, prije svega svima ostalima šalje poruku drugima kako se mogu ponašati. Ne poštivati institucije…".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozivani Hrvoje Zekanović bio je danas na istom mjestu kao i Milanović. No Zekanović je napustio dvoranu kad je Milanović počeo govoriti.

"Ili ćemo Andrej Plenković i ja ili ćemo Andrej Plenković i ja u zatvor za ono što tvrdi Milanović transfere novca, ili će Milanović u ludnicu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta on meni zamjera, pitajte tog zekana i dajte mu vreću šargarepe", odgovara predsjednik.

A tko je u pravu pitali smo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Berislava Živkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što bi zazorno bilo da oni komuniciraju, ali pitanje je sadržaja komunikacije. Nije uobičajeno u svakom slučaju, zabranjeno je i moglo bi biti kazneno djelo da potičeš nekog na nešto recimo nezakonito. Na neki način govoriti glavnoj državnoj odvjetnici što bi trebao ili ne bi trebao činiti nije uobičajeno u svakom slučaju", zaključuje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo