dao je ostavku / Bivši međimurski župan Posavec ne može nazad u Sabor: Namjerno je propustio rok za aktiviranje mandata

On je nakon uhićenja dao ostavku zbog sumnje u trgovinu utjecajem, korupciju. A istodobno, sve je aktivnija Facebook stranica potpore bivšem županu

30.9.2021.
19:34
VOYO logo

U saborske se klupe više ne može vratiti međimurski župan koji je nakon uhićenja dao ostavku, jer je prošao rok za aktiviranje mandata.

Odvjetnik Matije Posavec za RTL kaže da ga je svjesno propustio, a njegova zamjena u parlamentu, SDP-ova zastupnica da joj je žao zbog svega što mu se dogodilo. Istodobno, vrh SDP-a Posavcu u županiji traži zamjenu.

Mogao je čekati sudski epilog i s pozicije župana, ali zbog sumnje na kazneno djelo trgovine utjecajem Matija Posavec dao je ostavku, pa se u Međimurju, nakon manje od pola godine, održavaju izvanredni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prodao za tako male novce /

Je li pala cijena korupcije? Milanović: 'Posavec je iz imućne obitelji, a prodao se za 10.000 kuna. Možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto'

Image
prodao za tako male novce /

Je li pala cijena korupcije? Milanović: 'Posavec je iz imućne obitelji, a prodao se za 10.000 kuna. Možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto'

Sve je aktivnija Facebook stranica potpore bivšem županu

"Pripremamo odluku, odluka će ići na Vladu, pripremamo mišljenja, rok je 90 dana tako da je izgledno da izbori budu u studenome", rekao je Ivan Malenica.

"Na tim izborima za župana, načelnika i gradonačelnika potpise skupljaju svi i kandidati političkih stranaka i kandidati grupe birača, 14 dana, nakon toga nadležno Povjerenstvo utvrđuje pravovaljane kandidature i nakon toga kreće izborna promidžba", objasnio je Slaven Hojski.

Krajnji rok za održavanje izbora je 5. prosinca, a dok se Posavec brani sa slobode jer je priznao sve što mu se stavlja na teret, pred kamere i dalje ne želi. Njegov otac tek poručuju da ga podupire u svemu što odluči:

"Da li se on bude sada ponovno kandidirao ne bih vam to znao reći, ne znam, pričekajmo još malo. Biste li mu vi dali u tom slučaju potporu? Gledajte ja sam mu rekao ovako: Matija ja tebe razumijem, puno si ti godina potrošio i sigurno da je on i dalje zainteresiran!", tvrdi otac Ivan Posavec.

Istodobno, sve je aktivnija Facebook stranica potpore bivšem županu. Kreirana je prije 15-ak dana, a ima gotovo 8 tisuća članova koji smatraju da su USKOK-ove sumnja o primanju 10 tisuća kuna mita i zapošljavanju politički podmetnute pa zazivaju ponovnu kandidaturu.

"Zakon o lokalnim izborima također ima zabranu kandidiranja ali za osobe koje su osuđene na pravomoćnu kaznu zakona dužu od 6 mjeseci bez obzira ona uvjetna ili je zamijenjena kaznom radom za opće dobro. Ali u njegovom slučaju se ne radi o pravomoćnoj presudi dakle nema nikakve zapreke? U ovom trenutku nema niti presude niti bilo kakve zapreke", kaže Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No priliku za preuzimanje županije vide i SDP i HDZ. "SDP će na izborima za župana sudjelovati, imati svog kandidata ili kandidiatkinju kada se raspišu izbori obznanit ćemo i o kome se radi. BLIC dakle već postoji odluka? Ne, ne postoiji formalna ali naravno da se razgovara i gleda se način na koji je najbolje izaći"

"Naravno da će Hrvatska demokratska zajednica kao najveća stranka imati svog kandidata za župana, to bi prepustio županijskom odboru, da odluči tko će biti najbolji kandidat, ali svakako vjerujem u pobjedu da ćemo vratiti odnosno osvojiti Međimursku županiju", kazao je Arsen Bauk, SDP-ov saborski zastupnik. 

Posavec je nakon ostavke u Županiji mogao aktivirati saborski mandat, no rok od 8 dana je prošao, pa njegova zamjena, SDP-ova Boška Ban Vlahek ostaje u parlamentu iako kaže da joj se žao zbog svega što se bivšem županu dogodilo. Posavec preko odvjetnika za RTL tek poručuje da je rok svjesno propustio jer zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret u Sabor ne želi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo