SUSTAV IH JE IZNEVJERIO / Bivši pacijenti dr. Jusupa: 'Lažu svi odreda! Svi su znali što se događa, ali nitko nije želio ništa poduzeti'

Image
Foto: Vijesti.hr

Bolesnog čovjeka su ostavili cijeloj javnosti na milost i nemilost da mu se izruguje, poručuju bivši pacijenti

30.4.2019.
11:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Utorak je trebao biti zadnji radni dan ambulante doktora Gorana Jusupa u Obrovcu, no on je dan ranije zatvorio vrata. Nakon 22 godine prestaje s radom u sustavu, a njegovi pacijenti, njih oko 470, uglavnom starijih povratnika iz obrovačkog zaleđa koji nisu imali gdje prebaciti svoje kartone, sada čekaju da ih zbrine sustav - isti onaj koji godinama ništa nije poduzimao iako su, tvrde Jusupovi bivši pacijenti, svi znali što se događa u obrovačkoj ambulanti.

Podsjetimo, javnost je ostala u svojevrsnom šoku nakon što je u medije izbila priča o liječniku iz Obrovca i njegovoj medicinskoj sestri koja nije završila medicinsku školu i nije kvalificirana za taj posao. U njegovoj ordinaciji pacijenti su već ranije prijavljivali nepravilnosti, ali reakcije sustava nije bilo te je doktora Jusupa u samo nekoliko mjeseci napustilo 900 pacijenata i pacijentica i sada ih je nešto više od 400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Medicinska sestra' iz njegove ordinacije zaradila je optužni prijedlog zbog lažnog predstavljanja ili potvrđivanja lažnih podataka, odnosno, neovlašteno nošenje znakovlja službene osobe, a zadržana je i na odjelu psihijatrije Opće bolnice Zadar. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kad se jučer napokon oglasio o cijelom slučaju, kazao je da je u toj ordinaciji sve bilo u redu jer Inspekcija Ministarstva nije utvrdila “ozbiljnije medicinske propuste”. Jedini problem bio je što dr. Jusup nema medicinsku sestru, a Kujundžić je čak dodao da mu je “žao što oni koji su o svemu tome sve znali nisu ranije obavijestili Ministarstvo”. 

''Lažu svi odreda! Svi su znali što se događa, ali nitko nije želio ništa poduzeti dok se mediji nisu toga uhvatili. Doktor Jusup je bio moj doktor godinama, stručnijeg i požrtvovnijeg obiteljskog liječnika teško da ste mogli naći, pogotovo u jednoj ovako izoliranoj i svakom smislu devastiranoj sredini gdje većina njih svoj posao doživljava kao kaznu'', istaknula je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Radojka, nekadašnja Jusupova pacijentica koja je, poput drugih sugrađana, prošle godine pronašla drugu ordinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da je ''za njega to baš bio poziv, pitajte bilo koga ovdje, svi smo imali njegov broj mobitela. Nažalost, čovjek je obolio. Počelo je s ratom, nastavilo se životnim tragedijama i na kraju je došla još i bolest, zbog koje je digao ruke od svega. I više nije radio posao kako treba. I to nije nikakva tajna, ni on sam to nije tajio. Dapače, znao je cijeli grad. I lažu svi odreda da nisu znali, samo ih nije bilo briga''.

''A kad je zagustilo, kad je njihova odgovornost dovedena u pitanje, samo su od njega oprali ruke i ostavili ga na nemilost cijeloj javnosti da mu se izruguje. Bolesnom čovjeku. Ma sram ih bilo'', zaključuje Radojka, a nitko od njezinih sugrađana nije raspoložen govoriti o ovoj temi. Samo kažu - sve se znalo, a sada se blati bolestan čovjek kojemu puno njih ima na čemu biti zahvalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča je šokantna, tužna i sramotna za hrvatsko zdravstvo, ali i društvo u cjelini, no problem nisu dr. Jusup i njegova "medicinska sestra", već je problem sustav koji je dopustio da se jedna ovakva, apsolutno nedopustiva priča dogodi. Pitaju se kako je moguće da u jednom malom gradiću, koji ima svega dvije obiteljske ambulante, jednu u pola godine napusti 900 pacijenata, a da nitko od nadležnih službi u zdravstvenoj hijerarhiji u tome ne vidi ništa čudno?

Na pitanje što će biti s 470 pacijenata iz obrovačkog kraja koji od danas više nemaju svog liječnika i koji su već u ponedjeljak naišli na zatvorena vrata, pročelnik za zdravstvo Zadarske županije Bernard Maruna kazao je da će "kada Zadarska županija zaprimi od strane HZZO-a Odluku o raskidu Ugovora s dr. Jusupom, Dom zdravlja Zadarske županije organizirati zamjenu koja će preuzeti skrb nad pacijentima s područja Grada Obrovca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo