utjecaj izvana / Bivši predsjednik Komisije za pomilovanja: 'Smijenjeni smo zbog Šeksa, ali pritisak nisam osjetio'

Sada već bivši predsjednik Komisije za pomilovanja Davora Derenčinovića istaknuo je za RTL Danas kako je Komisija smijenjena isključivo zbog izjave Vladimira Šeksa da je vršio pritisak na ostale članove, ali da on osobno nikada nije osjetio takvo nešto

5.2.2016.
18:55
VOYO logo

Uz šefa SOA-e, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zbog skandala sa spornim pomilovanjima nije imala milosti ni prema Komisiji za pomilovanja. Odluke o pomilovanju ostaju, baš kao i ljaga na instituciji predsjedničkog pomilovanja.

Image
kontroverzna pomilovanja /

Grabar-Kitarović raspustila Komisiju za pomilovanja nakon skandala

Image
kontroverzna pomilovanja /

Grabar-Kitarović raspustila Komisiju za pomilovanja nakon skandala

Bivši predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović kazao je za RTL Danas kako je takvu odluku predsjednice i očekivao, no dodaje kako u njihovom radu nije bilo ništa sporno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim je očekivana. Naime, danas je Komisija bila kod predsjednice i razgovarali smo o situaciji kojoj je javnost svjedokinja zadnjih dana. Tom prilikom predsjednica je dala potporu Komisije i podržala je, kao i njezinu moralnu opravdanost odluke. Do ove odluke došlo je samo i isključivo iz jednog razloga koji nema veze s radom Komisije. Riječ je o utjecaju izvana, a i to je izjava Vladimira Šeksa da je vršio utjecaj na članove Komisije", pojasnio je Derenčinović.

"Osobno nisam osjećao nikakav pritisak. Nitko mi od ostalih članova Komisije nije indicirao da je bilo pritiska", dodao je kako taj Šeksov pritisak nije osjećao na vlastitoj koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li osobno da Vanja Goldberger, osuđen za dilanje droge, zaslužuju pomilovanje, Derenčinović je rekao: "Gospodin Goldberger je pomilovan, ali nije, kako mediji navode, oslobođen. Na izdržajni dio zatvora, osuđen je na dvije i pol godine, zamijenjeno je s 11 mjeseci uvjetne kazne. I dalje je pod prijetnjom izvršenja kazne". 

Upitan kako je milost dana osobama koje nisu ni bili u zatvoru, odgovorio je: "Velika većina svih pomilovanja koje je Komisija dala odnose se na prijevremene rehabilitacije. To je situacija kada osoba izdrži kaznu, pa je se briše iz kaznene evidencije. Mi smo u svim situacijama postupali na način da smo kaznu nešto skratili ili smo je zamijenili uvjetnom osudom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijeli smo odluku na temelju izvješća koje nam je dostavilo Ministarstvo pravosuđa", naglasio je.

"Čini mi se ma tko od kolega bude sjedio u Komisiji za pomilovanja imati velikih problema s autocenzurom. De facto, obzirom na ovu situaciju koja se dogodila, u budućnosti će pomilovanje na neki način izgubiti svoj smisao. To nije dobro jer je to jaka ustavna ovlast. I to nije hrvatski ekskluzivitet, pa to postoji u svim demokratskim državama svijeta", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo