Slučaj Dolački / Bivši šef krim policije nevinost na sudu dokazuje pilom na pilu, a gdje su novac i zlato nikoga ne zanima

Suđenje je krenulo prije 2 godine, ni zlato ni novac nikad nisu pronađeni

25.1.2019.
8:20
VOYO logo

Otkad je prije gotovo tri godine iz sjedišta MUP-a u Heinzelovoj ulici ukradeno 2,5 milijuna kuna i 2 kilograma zlata sve je u vezi tog slučaja bilo neobično. Za provalu tj. fingiranje provale osumnjičen je načelnik odjela krim policije Željko Dolački u čijem je uredu i bio sef u koji je provaljeno. Ali bizarnosti ovdje tek počinju.

Suđenje je krenulo prije 2 godine, ni zlato ni novac nikad nisu pronađeni, ali zato u sudnici zadnjih tjedana glavnu ulogu ima pila za željezo. Prvu je donio Dolački da dokaže da to nije ona kojom je prepiljen sef u njegovom uredu. Ali sada ih u spisu ima već četiri i glavni je spor kada je koja proizvedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pila s kojom je provaljeno u sef

Tako je bična pila, plaćena 150 kuna, postala zvijezda ovog teksta. Jer to je navodno superpila koja može prepiliti sef. I to ne bilo koji sef, već sef u samom središtu policije u Heinzelovoj, u kojem se čuvalo 2 kilograma zlata i gotovo 2,7 milijuna kuna.

Zbog toga je priveden, ni manje ni više, nego načelnik za suzbijanje organiziranog kriminala koji je optužen da je prepilio sef, ukrao vrijednosti i iscenirao provalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brani se kako nije kriv. "Nakon iznošenja moje obrane i još dokaza koje ćemo predložiti, postoji samo jedno rješenje, a to je da se odbaci optužnica, odnosno da me sud oslobodi odgovornosti", kazao je Dolački pred sudom te ustvrdio da su mu pljačku upakirali oponenti, prije svih tadašnji ministar policije Vlaho Orepić.

"To nije točno. Upravo suprotno. Svaki moj potez kao ministra bio je usmjeren ka osiguranju neovisnog i stručnog rada policije", kaže Vlaho Orepić, bivši ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavila se i druga pila

Sve se preseilo na sud, gdje su show ukrale, ni manje ni više, pile. Prvo samo jedna. Policija je željela pokazati da je zločin počinjen pilom kupljenom u Bauhausu, koja nije pronađena ni pretragom Dolačkove kuće, no on je snimljen kako je u trgovini kupuje. Ali prije par dana, na sud je stigao Dolački s drugom pilom.

Ona je trebala dokazati kako ju je doista i kupio u 2016., ali mu je sve dosad stajala neiskorištena u vikendici i njome nije pilio ništa, a kamoli sef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad je tu nastala nevjerica: što je sad to? Imamo jednu pilu, sad Dolački donosi drugu pilu, a onda je osam dana iza toga državni odvjetnik donio treću pilu i rekao: "Dolački laže". 

"Gospođo sudac ja sam poslije prošle rasprave otišao u Bauhaus i kupio istu pilu", rekao je Slobodan Šašić, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome je tužilaštvo htjelo prepiliti alibi koju je trebala pružiti pila broj dva. "Pila koju je zadnji puta donio okrivljeni je mjesec proizvodnje 4. 2017. Dakle nikako je nije mogao kupiti 2016.", rekao je Šašić.   

U slučaj ulazi i treća pila i četvrta

Sutkinja je potom izvadila i prvu pilu koju je policija dobila od Bauhausa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači  imamo i treću pilu, to je zapravo ta prva pila od koje je sve krenulo, a na toj pili je također isti bar kod, ali je godina i mjesec proizvodnje prvi mjesec 2016. ", kazala je Maja Štampar Stipić, sutkinja županijskog suda u Zagrebu.

Svjedočila je i zaposlenica Bauhausa i potvrdila da brojeva na kodu ima 5, i da oni otkrivaju datum proizvodnje pa pilu proizvedenu 2017. godine Dolački nije mogao kupiti godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A Dolački je onda sada prije dva dana donio novu pilu. Dakle sad ih imamo četiri u spisu i rekao: Vidite, ovdje ima viška brojeva i nekakvih nula. Pa ima i broj 45, a 45. mjeseca nema, a nema ni dana baš", kaže Veljko Miljević, odvjetnik Željka Dolačkog.

Ali niti s jednom od te četiri pile nije prepiljen sef. Pila koju je odvjetnik Veljko Miljević držao u rukama je peta pila. Ali ona koju smo mi danas, u 2019., kupili u Bauhausu za potrebe priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je to pravo sredstvo počinjenja kaznenog djela", našalio se Miljević te nastavio: "Ovdje nijedno vještačenje nije napravljeno na sredstvu počinjenja djela. Ponavljam, ako je uopće djelo počinjeno na način na koji se to u optužnici tvrdi, a to je da je jedan ogroman, glomazni sef velike kilaže prepiljen pilom."

Nakon što majstor za pile kaže svoje, očekuju se i završne riječi u ovom nevjerojatnom slučaju. Još uvijek nitko ne zna samo jednu sitnicu: gdje su nestali ukradeni novci i zlato jer oni nikad nisu pronađeni, a pila, eto, ima na bacanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo