Moćno oružje / Blackhawk helikopteri koristit će se i u civilne svrhe: Hrvatska je kupila još dva koji uskoro stižu

Veliki dan za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i njegov tehnološki iskorak u budućnost - u Zagreb su jutros posebnim letom američke vojske dopremljena prva dva helikoptera Black Hawk

3.2.2022.
19:35
VOYO logo

Moćno, veliko, glasno. C-17. Taktičko čudovište američke vojske. Specijalnost; evakuacije i dopremanje opreme u rizične zone. Ili prebacivanje ovako osjetljive, skupe i tehnološki kompleksne opreme, poput dva Black Hawka. Nisu bili rastavljeni u kutijama ali serviseri na njima ipak imaju još puno posla da ih slože za pravu akciju.

"Dosta impresivno kada vidite način na koji su transportirani i kako je to sve u milimetar upakirano kako bi se što bolje iskoristio ovaj cijeli prostor. Čak sam bio iznenađen s činjenicom da košta 25 tisuća dolara sat ovoga transporta", kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grdosija američke vojske koja je dopremila Black Hawk helikoptere je došla iz SAD-a i preko Njemačke. Inače sam transportni avion koji ih je prevozio je težak 120 tona, a može prenijeti još dodatnih 140 tona tereta.

No u prvom planu je ipak bio teret. Black Hawk će biti zračna potpora hrvatskim specijalcima. U miru će služiti za borbu s požarima, medicinski prijevoz, traganje, spašavanje. Dva Blackhawka su donacija Amerikanaca i vrijede 53 milijuna dolara. Još dva je Hrvatska kupila i keširala s dodatnih 85 milijuna dolara, jer uz njih ide i održavanje te logistički paket. Ukupna sve 138 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavio fotografije /

FOTO Banožić dočekao Black Hawkove i pozirao kao pilot: 'Ovim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti'

Image
objavio fotografije /

FOTO Banožić dočekao Black Hawkove i pozirao kao pilot: 'Ovim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti'

"Ova dva će biti spremna za letenje u sljedećih nekoliko tjedana. I onda mi krećemo postupno s fazom završne obuke. Postižemo inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva ili tri mjeseca i onda još malo treninga i na kraju godine će oni biti potpuno operativni", objasnio je načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj

Za sada je obučeno 7 pilota i 30 tehničara. Black Hawk helikoptere će sklapati američki serviseri. Za letjelice će se do polovice 2023 izgraditi i posebni hangari. Veći servisni i manji za parkiranje. Do tada će biti u novijim državnim hangarima na Plesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li ih biti 10 ili 6 ili 8 vidjet ćemo ali je cilj da povećamo flotu", kazao je Banožić.

Osnovni model Black Hawk ima puno moderniziranih varijanti prvog koji je poletio 1974. Od tada je bio u mnogim ratištima. Panama, Irak, Somalia, Afganistan, Bliski Istok. Ime je dobio po čuvenom indijanskom poglavici. Proslavio ga je i film Black Hawk down, snimljen prema istinitoj dramatičnoj operaciji američke vojske u Somaliji 1993.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo