dvojica favorita / Bliži se dan odluke u SDP-u: Ranko Ostojić i Orsat Miljenić sučelili se u RTL Direktu

U RTL Direktu sučelila su se dvojica favorita za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić i Orsat Miljenić

17.11.2016.
22:54
VOYO logo

Uvijek živo u Saboru, svi sa svima protiv svih jedino se nekako slabo čuju i vide SDP-ovci. Nije ni čudo, svi su posvećeni izboru za predsjednika stranke, kampanja se konačno završava u subotu kad ćemo konačno doznati ili sretnog dobitnika ili dvojicu finalista za drugi krug. 

Danas je i zadnji dan turneje sedam kandidata koji nastoje osvojiti srca i glas svojih drugova i drugarica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL Direktu sučelila su se dvojica favorita za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić i Orsat Miljenić.

Image
PREdIZBORNI INTERVJU /

Ranko Ostojić uoči stranačkih izbora: 'Moja je Hrvatska drugačija, progresivna, sekularna, građanska i otvorena'

Image
PREdIZBORNI INTERVJU /

Ranko Ostojić uoči stranačkih izbora: 'Moja je Hrvatska drugačija, progresivna, sekularna, građanska i otvorena'

Upitan zašto bi baš on trebao biti šef SDP-a, Ostojić je odgovorio: "To će ocijeniti naši članovi i članice. Upravo na tome temeljim svoje razloge. Imam povjerenje u njih, ne postojavam nikoga oko sebe, sam sam u ovoj bitci. 26 godina sam u SDP-u. Imam ozbiljno iskustvo. Borio sam se s HDZ-om ne na način da sam obećavao da bih se borio s njima, nego sam i to uspješno činio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne biramo boljeg ili lošijeg, nego smo naprosto različiti. Članice i članovi će izabrati onoga ili onu za koju vjeruje da može najbolje voditi stranku. Nemam hipoteku podjela. Nisam sudjelovao u njima. Između ostalom, i zato što sam novi član. To je prednost jer je podjela nešto najgore što se može dogoditi stranci. Drugo, SDP treba nova lica, ali lica s iskustvom. Ja imam životno, radno iskustvo i iskustvo u državnom i privatnom sektoru. Treće, nudim odgovornost u postavljene ciljeve. Dakle, ako članstvu obećam pobjedu, a ako je ne ostvarim, odlazim. Znate zašto je to bitno? Onda to mogu tražiti i od ostalih", istaknuo je Miljenić.

Moderna ljevica

"Za mene je ljevica i socijaldemokracija to da ako poslodavac ne isplaćuje plaće radnicima, neće imati porez na dobit i sebi kupovati Mercedese. U zdravstvu to znači da onaj s najvećom plaćom plaća puno, onaj tko imam malo, plaća malo, a onaj tko nema ništa, ne plaća ništa. Ali svi imaju jednaku razinu zaštite. U školstvu za nas socijaldemokrate znači da niti jedno dijete ne smije ostati bez obrazovanje jer nema novaca", naglasio je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednakost, solidarnost, pravda. To je nešto što moramo ostvariti. Socijaldemokraciju moramo vratiti unutar SDP-a. Ne smijemo koketirati s desnicom, ali moramo biti okrenuti lijevoj inteligenciji, vezi sa sindikatima i nevladinom sektoru za boljitak ove države. Ako to ne uspijemo učiniti u stranci, nećemo biti sposobni učiniti ni u državi", istaknuo je Ostojić.

Miljenić i Ostojić komentirali su i izjave stranačkog kolege Gordana Marasa da se umjesto snižavanja najviše stope poreza na dohadok, što predlaže Vlada, podnijeti amandman kojim traži da se ona još više poveća, na 46 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam za to, ali nisam ni za kazneni porez, što bi u ovom slučaju bio. Protivim se i ovoj najavi o sniženju najveće stope poreza jer se njom pogoduje samo dva posto ljudi koji imaju najveće plaće, a narušili bismo ovaj sustav solidarnosti na kojem se porezni sustav mora temeljiti", kazao je Miljenić.

"Bogati trebaju plaćati više, siromašniji manje. Puno je važnije da dignemo minimalnu plaću na 51 posto, kako što je kod naših susjeda u Sloveniji. To će pomoći najugroženijim. Takav niz mjera SDP treba provoditi", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatinakanski ugovori

Ostojić je potvrdio kako se zalaže za reviziju takozvanih Vatikanskih ugovora.

"Treba maknuti politiku s oltara i zaštititi djecu od diskriminacije. Mi smo sekularna država propisana Ustavom. Očekujem od Crkve u Hrvatskoj i njihovih vođa da se i oni zalažu za zaštitu Ustava", smatra Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki ugovor se može staviti na stol, o njemu se može pregovarati i može se raskinuti. Za mene je pitanje želimo li crkveni porez ili ovakvo kakvo jest stanje. Ja sam radije imao crkveni porez. Druga stvar je gdje želimo vjeronauk. Po meni, ako je već u školi, želim da zakonom bude uređen da bude prvi ili zadnji sat jer tek onda je dobrovoljan. Meni je mnogo problematičnije od Vatikanskih ugovora ova ne već puzajuća, nego događajuća ultra konzervativna revolucija koja zadire u našu privatnost", upozorava Miljenić.

Na pitanje treba li Trg svetog Marka preimenovati u Trg Franje Tuđmana, kako je svojevremeno predložio aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović, Ostojić je odgovorio da nema ništa protiv toga, a Miljenić bi pustio građane da odluče o tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su podijelili svoje stavove o legalizaciji marihuane te legalizaciji prostitucije, a osvrnuli su se i na protukandidate. 

Cijelo sučeljavanje pogledajte u videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo