ZADRANI NA DOČEKU NOVE GODINE / Bolje da propadnu i fafarikule, nego običaji: Zadrani Novu godinu slave od jutra uz juhu i leše

'Došlo je vrijeme da mi mlađi počnemo kuhati jer je pola ovih glavnih organizatora i kuhara, koji su sve ove godine to radili, leži u koroni'

31.12.2021.
20:30
VOYO logo

Uz dobru veselicu, važne su i dobra hrana i zdravica. U cijeloj Hrvatsko je dobro vrijeme, u Zadru je trenutno desetak stupnjeva tako da je jako lijepo boraviti na otvorenom. U Zadru ove godine nema tradicionalnog dočeka na otvorenom na glavnom gradskom trgu. Rade kafići i restorani i svi oni imaju svoje programe i klijentelu, ali glavno događanje će biti na Adventu. 

Na Adventu sve kreće od pregleda COVID potvrda na COVID punktovima. Tamo se nalaze zaštitari koji pregledavaju COVID potvrde. Nakon toga se ulazi u adventski program gdje hrane i pića ima u izobilju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim standardne hrane koja se nudi na Adventu poput kobasica i fritula, večeras se pripremila i hrana posebno za doček Nove godine. Dobru zabavu nude mlade zvijezde i talenti iz jedne popularne talent show emisije.

U Zadru se na dočeku očekuje više tisuća ljudi koji bi se trebali zabaviti na uz sva ograničenja, no svi su već krenuli slaviti. U Zadru je običaj slaviti od jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko lonaca s juhom i lešo skuhanom junetinom na Staru godinu ujutro okrijepi se pola Ulice fafarikula, kvarta na zadarskom Putu Dikla poznatom po drvoredu Kostela.

„Govore stariji od mene da je ovo 28. godina, osim lani kad je bila korona, kad je sve zatvoreno bilo. Ovako zeru suhoga nešto, juha, meso lešo i odlično“, kazao je Josip Antišin, kuharev pomoćnik iz Zadra.  

Cijelu godinu se svakodnevno druže, a onda bi za doček svatko otišao na svoju stranu, pa su zato prije gotovo 3 desetljeća odlučili:

„Da se skupimo ujutro, zajedno, da imamo jednu podlogu od juhe i od lešade i onda navečer svako može gdje hoće. Lijepo najeden, da se žene spremaju, šminkaju, frizure rade. Znači, ručak su skuhali kuhari“, rekao nam je Branimir Radić iz Zadra.

Image
drugačiji dočeci diljem svijeta /

Sydney ispratio 2021. oduševljen dobrom viješću iz Južne Afrike: No mnoge svjetske metropole prigušile su svoje proslave Nove godine

Image
drugačiji dočeci diljem svijeta /

Sydney ispratio 2021. oduševljen dobrom viješću iz Južne Afrike: No mnoge svjetske metropole prigušile su svoje proslave Nove godine

U improviziranim uvjetima kuhar se dobro snašao.

„Došlo je vrijeme da mi mlađi počnemo kuhati jer je pola ovih glavnih organizatora i kuhara, koji su sve ove godine to radili, leži u koroni i onda je dopalo mene. Bit će materijala ja se nadam za sve. Kod dobrog mesara smo uzeli fjanka, rebara, prsa. Ima i jedna tajna unutra, teleće koljenica, ali to je za kuhara“, poručio je Mario Vuksan, kuhar iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vrlo često idemo zajedno brodom na ribe, a Mario je taj koji kuha. Ja radim sve druge stvari, tako da znam kako kuha“, kazao je Đani Perkušić iz Zadra.

Na mjesto na kojem se svi poznaju, neki su ponijeli i svoje tanjure

„Bila je riječ da će bit plastični, pa eto neću da jedem iz plastike“, rekao je Danijel Subotić iz Zadra.

Tradiciju su prihvatile i mlađe kvartovske snage.

„Vruća malo, ali ok, super je juha, svaka čast“, poručila je Ena Kadić iz Zadra.

„Družimo se, inače smo tu kao svaki dan, pa smo evo došli i danas“, kazala je Lucija Karamarko iz Zadra. 

Ovdje odavno vrijedi kredo, bolje da propadnu i fafarikule, nego običaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo