Tek nekoliko njih ništa ne duguje / Bolnice imaju problema s dugovima, iz Udruženja veledrogerija za RTL: 'Situacija je ozbiljna...'

Isporuka dijela lijekova prema bolnicama je stala

20.7.2020.
19:05
VOYO logo

Dvadeset hrvatskih bolnica danas je ostalo bez određenih lijekova. Država nije platila dug u danom roku i djelomična obustava dostave lijekova upozorenje je veledrogerija. 

I dok u Ministarstvu tvrde da nestašice nema i da na taj način ne treba plašiti građane, iz veledrogerija novo upozorenje: bolnice bi mogle ostati i bez zaštitne opreme, ako im se uskoro ne Isplati barem dio dugovanja. Više o tome zna Matea Klišanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isporuka dijela lijekova prema bolnicama je stala.

"Mi smo danas tu količinu lijekova koju imamo smo raspodijelili prema bolnicama i jedno dvadeset bolnica neke lijekove danas neće dobiti", rekao je predsjednik Uprave veledrogerije Medike Jasminko Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEROŠ OBEĆAO /

'Naći ćemo financijska sredstva za veledrogerije i napraviti sve da ne dođe do nedostatka lijekova'

Image
BEROŠ OBEĆAO /

'Naći ćemo financijska sredstva za veledrogerije i napraviti sve da ne dođe do nedostatka lijekova'

Lijekove ne mogu naručiti, jer ih nemaju čime platiti. Zbog duga prema bankama, ne mogu se dodatno zaduživati. A dug bolnica prema veledrogerijama popeo se preko 4 milijarde kuna. O kojim je bolnicama i lijekovima riječ ne otkrivaju.

"Koji su to lijekovi mi to ne možemo točno znati. Koji su lijekovi koji ugrožavaju, ni to ne možemo znati. Jer lijek za temperaturu ne može nekog ugroziti", rekao je potpredsjednik Udruženja veledrogerija HGK, Ivan Klobučar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u ministarstvu zdravstva predstavnici veledrogerija tražili su zato da im se hitno isplati milijarda kuna. U suprotnom bolnicama neće moći isporučivati lijekove. Prijeti, kažu i nestašica zaštitne opreme.

"Situacija je neodrživa"

"Situacija je neodrživa i milijarda kuna je minimum koji mi očekujemo u sljedećih tjedan do deset dana da bi osigurali redovnu opskrbu lijekovima na tržištu Republike Hrvatske. Sve ispod toga vodi nas u jednu neurednu isporuku", rekao je predsjednik Udruženja veledrogerija HGK, Tomislav Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva zdravstva poručuju, kako pacijenti ne trebaju biti zabrinuti. Lijekova ima, a traži se i dugoročno rješenje.

"U srijedu imamo sastanak s ministarstvom financija koje će naći načina kako da dio duga riješi. U ovom trenutku i tijekom samog razgovora nije bilo govora o obustavama niti o tome što ste vi rekli da je dvadesetak bolnica izloženo nedostatku lijekova", rekao je ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar finacija smiruje i poručuje kako ne vidi razloga da dođe do blokade bolnica.

"Mislim da su građani pretrpjeli jako puno stresova i ne trebamo ih dodatno plašit s raznim najavama. Poruka putem medija da će doći do blokade  bolničkog sustava i isporuke lijekova nije po meni racionalna", kazao je ministar Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pandemiju koronavirusa, novu Vladu čekaju stari problemi. Samo ove godine, kažu u veledrogerijama, dug je veći za milijardu kuna.

"Situacija je ozbiljna"

Više o problema s dugovima veledrogerijama za RTL Danas s Mateom Klišanin razgovarala je s potpredsjednicom Udruženja veledrogerija Dianom Percač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je ozbiljna. Veledrogerije ne bi željele plašiti javnost, ali mi smo već dugi niz godina upozoravali javnost na rast dospjelih dugovanja bolnica koja nažalost kontinuirano rastu. Ovo je sad zadnji trenutak, jer smo već ostali bez ponekih lijekova. Nalazimo se pred zidom kada više ne možemo izvršavati svoju obavezu isporučavanja lijekova i medicinskih proizvoda bolnicama i sad ili ćemo krenuti lijevo ili desno. Lijevo je možda ograničavanje isporuke, a desno je propast. Nažalost drugi izlaz ne vidim", rekla je Percač.

Kazala je i kako nastoje osigurati svu zaštitnu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo zaista odgovorni prema pacijentima i građanima RH i nastojimo osigurati svu zaštitnu opremu, pogotovo u ovoj situaciji pandemije koronavirusa. Do opreme se teško dolazi jer je globalno jako narasla potražnja, a ujedno moramo predračunski plaćati kako bi se zaštitna oprema isporučila", kazala je.

Objasnila je i što je za nju trajno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa trebalo bi pronaći uravnoteženi odnos između mogućnosti i potrošnje lijekova i medicinskih proizvoda, odnosno troškova zdravstvenog sustava", rekla je.

Dug je rekordnih 4,1 milijardu kuna

Objasnila je i kako je malo onih koji ne duguju veledrogerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti koji ne duguju ima toliko malo da bi se mogli izbrojiti na prste jedne ruke. Nažalost najveći dužnici su klinički bolnički centri koji su ujedno i najveće bolnice i liječe najviše pacijenata pa je to i logično. Što se tiče starosti dugovanja, tu prednjače županijske bolnice čija se dugovanja mjere u godinama, dvije i tri godine nažalost smo imali", objasnila je.

Kazala je i kako su tražili milijardu kuna te da je dugovanje rekordno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu predvidjeti svijetlu budućnost ukoliko do dogovora ne dođe. Mi smo tražili milijardu kuna zbog toga što je ove godine u šest mjeseci dug narastao tih milijardu kuna, a ujedno smo došli do rekordnog dugovanja od 4,1 milijarde kuna. Obzirom da dugovanja rastu 200 milijuna kuna mjesečno tražili smo da se početkom 4. kvartala isplati još jedna milijarda kuna. Ne bih željela plašiti pacijente, ali mi smo ostali bez nekih lijekova, ukoliko se ne nađe novac, ostat ćemo vjerojatno bez još nekih", rekla je Percač.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo