REAKTIVACIJA ZDRAVSTVA / Bolnice ponovno krenule s postupkom potpomognute oplodnje, nema dugih lista čekanja

U Hrvatskoj je oko 15 posto neplodnih parova kojima medicinski potpomognuta oplodnja daje nadu da će postati roditelji

2.6.2020.
15:23
VOYO logo

Tijekom koronakrize stotine žena morale su čekati da se opet krene s postupkom medicinski potpomognute oplodnje. No, reaktivacijom zdravstva, bolnice su počele s njihovim liječenjem.

Većih zaostataka u bolnicama, tvrde, ne bi trebalo biti, a tko su prioriteti, doznala je naša Matea Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pandemije zatvorena su vrata mnogih klinika pa su i parovi koji se bore s neplodnošću od sredine ožujka morali čekati na postupak potpomognute oplodnje.  

Image
Razumije želju, ali... /

Don Stanko 'zaratio' s otočankama zbog umjetne oplodnje: 'Velik broj embrija umre, a to je pobačaj'

Image
Razumije želju, ali... /

Don Stanko 'zaratio' s otočankama zbog umjetne oplodnje: 'Velik broj embrija umre, a to je pobačaj'

"Čim su poliklinike počele s radom, ja sam nastavila svoj embriotransfer. Bio mi je odgođen, jer sam ja, u vrijeme potresa sam ja trebala ići na transfer, tako da smo ga odgodili. Poliklinike su počele radit 4.5. i ja sam odmah nastavila i evo trenutno, sad sam na čekanju embrio transfera", rekla je Lea Završki iz Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanjem zdravstva u normalu početkom svibnja krenulo se s postupkom medicinski potpomognute oplodnje u cijeloj Hrvatskoj pa tako i "Petrovoj bolnici" gdje je u ožujku prekinuto 120 postupaka.

"U embriološkom laboratoriju smo prvo kontaktirali pacijentice, kojima su zameci bili kriopohranjeni tijekom tog procesa zaustavljanja postupaka i te pacijentice su bile prve na rasporedu da dođu na svoj transfer, koji su željno čekale ta dva mjeseca", izjavila je Nina Gelo, voditeljica Odjela za kliničku embriologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da se nisu stvorile nikakve drastične liste čekanja. Tijekom lipnja i početkom srpnja nastavit će liječenje pacijentica, kojima su postupci bili prekinuti, a u srpnju će pozivati nove.

"Za početak smo mi zamislili da krene s pacijentima koji imaju lošiju šansu za uspjeh trudnoće, to su starije žene s teškom endometriozom, onkofertiolitenti postupci, teška muška neplodnost, znači iz ovog poola pacijenata, kojima smo prekinuli i onda kasnije sa svima ostalima", poručila je Dinka Pavičić Baldani iz Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima iz 2018. godine, u Hrvatskoj je započeto 8863, a realizirano 8006 postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Rođeno je 1779 djece, što je 7,6 posto više nego 2017. godine.

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da su prije tjedan dana krenuli s postupcima medicinski potpomognute oplodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se negdje o 80 do 100 postupaka koji su bili obustavljeni i dakako da su prioriteti pacijentice koje su stare 40 i više godina, zatim pacijentice koje inače imaju umanjen odgovor jajnika na stimulaciju ovulacije i nažalost pacijentice koje imaju onkološke bolesti, dakako da one u cilju očuvanja svoje plodnosti imaju apsolutni prioritet", rekao je Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice.

No, nakon situacije s koronom, pacijenti, kojima je svaki mjesec dragocjen, pitaju se što će biti na ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavlja se i pitanje godišnjih odmora. U ljeto je rijetko tko išao u postupak baš zbog godišnjih odmora što će s time biti još se ne zna", izjavila je Završki.

U Hrvatskoj je oko 15 posto neplodnih parova. Zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji mnogi, koji su izgubili svaku nadu, postali su roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo