apel na cjepivo / Bolnice u Zagrebu pripremaju odjele za prihvat Covid pacijenata: 'Mjere će ovisiti o ponašanju građana'

Sve bolnice imat će izolacijske prostore za pacijente koje doveze Hitna, kako se ne bi opet dogodilo da se oboljele od korone neplanski vozi od jedne do druge bolnice

30.8.2021.
21:40
VOYO logo

U hrvatskim je bolnicama više hospitaliziranih zbog Covida nego na isti dan lani - 427-ero. Bude li taj broj rastao, bolnice u Zagrebu pripremaju odjele za prihvat covid pacijenata. U tijeku su i pripreme za cijepljenje koje od srijede kreće diljem Hrvatske na 300-ak punktova, ali ne i u ljekarnama kao što je najavljeno. 

Porast broja hospitaliziranih zbog koronavirusa u odnosu na isti dan prošle godine alarmira pripreme za jesen u četvrtom valu. Osim donedavnog glavnog covid centra - KB Dubrave, pacijente oboljele od koronavirusa primati će i KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice, Infektivna klinika Dr. Fran Mihaljević i Bolnica za plućne bolesti u Rockfellerovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bojazan od jeseni /

Direktor WHO za Europu: 'Prognoze su da ćemo do prosinca imati još 236.000 umrlih od covida.' Evo što prognoziraju Hrvatskoj

Image
Bojazan od jeseni /

Direktor WHO za Europu: 'Prognoze su da ćemo do prosinca imati još 236.000 umrlih od covida.' Evo što prognoziraju Hrvatskoj



"Osigurali smo oko 410 postelja. Iz tog plana izuzete su KB Merkur i KB Sveti Duh i to iz razloga njihovih infrastrukturnih uvjeta", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Sve bolnice imat će izolacijske prostore za pacijente koje doveze Hitna, kako se ne bi opet dogodilo da se oboljele od korone neplanski vozi od jedne do druge bolnice. A ministar se nada boljoj procijepljenosti, pa se od srijede otvara preko 300 punktova za cijepljenje diljem Hrvatske.

Najviše u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, Osječko -baranjskoj, Međimurskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj. U posljednje dvije je ujedno procijepljenost među najnižima.

"Počinjemo s pojačanim cijepljenjem. Očekujemo da će interes biti veći nego tijekom ljetnih mjeseci. Zbog povratka s godišnjih odmora, početka škole. Evo krenut će sve lošije vrijeme. Boravit će se sve više u zatvorenim prostorima, pa je poželjno da se što više ljudi cijepi", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja. 

U Zagrebu i dalje glavni punkt ostaje Velesajam. A cijepljenje je s 1. 9. trebalo početi i u ljekarnama. To je ipak odgođeno.

"Ja ću vam reći da me uvijek takve stvari jako ljute. Zapelo je nešto u organizacijsko-financijskom smislu. Međutim, dao sam jasne upute ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da razriješe tu dvojbu i upogone cijepljenje u ljekarnama čim prije", dodao je Beroš.

Da su pripreme zdravstva za korona jesen opravdane misle i građani koji su se zato ipak odlučili cijepiti.

"Da zaštitim okolinu. Zato sam se cijepio. Nekak sam sa strahom išao. Ne znam, nekak sam skeptičan. Ne da sam protiv, ali me strah reakcije", rekao je Antun Šalamunec iz Zagreba.

"Zato što je sad sve više potrebno tih potvrda pa radi jednostavnosti", rekao je Oto Heide.

"S obzirom na procijepljenost slabu, mislim da će biti ponovno zatvaranja", rekla je Ema Jurakić.


Upravo o ponašanju građana, rekao je ministar Beroš, i što većoj procijepljenosti, ovisit će ukidanje svih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo