BORBA ZA DRŽAVNO ZEMLJIŠTE / Mali OPG-ovi ljuti zbog novog prijedloga zakona o dobivanju poljoprivrednog zemljišta. Potraga otkriva imaju li šanse u borbi s velikim igračima

Image
Foto: RTL

Naljutio je poljoprivrednike novi zakonski prijedlog koji će odrediti tko i kako može doći do državnog poljoprivrednog zemljišta

27.7.2021.
20:00
RTL
VOYO logo

Oko državne poljoprivredne zemlje uvijek se vodi borba, ali ovaj je put, čini se, sukob između velikih igrača i malih poljoprivrednika eskalirao.

U samom fotofinišu javne rasprave u zakonski je prijedlog uključena i odredba koja u pravima izjednačuje tvrtke s milijunskom dobiti i male OPG-ove. A čini se kako će veliki biti i u velikoj prednosti jer imaju i pogone za preradu, što bi im donosilo i više bodova. Seljaci se, očekivano, žale kako u takvoj borbi nemaju šanse. Je li ovakav sustav dobivanja zemlje fer Silvana Menđušić pitala je i samu ministricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljutio je poljoprivrednike novi zakonski prijedlog koji će odrediti tko i kako može doći do državnog poljoprivrednog zemljišta. Po novom zakonskom prijedlogu izjednačeni veliki sustavi i mala gospodarstva. A mala poduzeća su 60 i nešto zaposlenih koji imaju milijunske promete i podjednaka prava imaju po pitanju tog zemljišta kao i obrti i OPG-ovi.

Ta izmjena u nacrtu Zakona uvrštena je u samom fotofinišu javne rasprave nakon e-savjetovanja. Ministrica poljoprivrede pak kaže da je sudjelovala stručna i šira javnost te da povjerenstvo nije jedino.

Osnovni koncept, a to je motiviranje na stvaranje više dodatne vrijednosti od najvrjednijeg hrvatskog resursa, na odgovarajuće vrednovanje i dosadašnjih posjednika koji su ispunjavali gospodarski program i uzimanje u obzir nekih drugih drugih strateških odrednica.

Zakon ima svoju povijest, prije 20 godina, tada se pravnim osobama ostavi 25 posto državnog zemljišta od kojeg raspolaže lokalna zajednica, od 4000 ha, pravne osobe dvije su dobile 1000 ha i u natječaju i traje još 16 godine. ali poslije toga se mijenjaju zakoni, i sada se pravne osobe se mogu javiti i na zemljište OPG-a.

Za isti se hektar sada bori i firma s milijunskom dobiti i mali OPG. Bodovanje koje se predlaže za zakup neophodno je kako bi se poljoprivredno zemljište usmjerilo na stvaranje više dodane vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovi još su jedna sporna točka. Inače, taj je eksperiment s bodovanjem već isproban i neslavno je propao u mandatu SDP-ova ministra Jakovine. HDZ-ova se Vlada odlučila voziti deset godina u rikverc i provoditi sličan koncept kao SDP-ova.

"Kada vam je bodovanje, a i kada nemate ograničenja zemljišta, ako netko ima jedan bod više od svih i ako se javio na sve površine - on će dobit sve površine", rekao je Mato Brlošić iz Gospodarske komore.

Zato se boje ovakvog nacrta zakona. I ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla kako će ići na bodovanje, a više o svemu, o reakcijama poljoprivrednika i riječima ministrice pogledajte u videu




Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo