Broj zaraze raste / Borba protiv AIDS-a: U Hrvatskoj omjer zaraženih muškaraca i žena najviši u Europi

Često su zaražene osobe diskriminirane od strane društva pa je krenula kampanja Nemjerljivo=Nezarazno

30.11.2018.
22:30
VOYO logo

U Europi se prošle godine virusom HIV-a zarazilo 160 tisuća ljudi, što je rekord u proteklih 10 godina. Od toga je 130 tisuća novo zaraženih u Istočnoj Europi, dok  Hrvatska spada u zemlje s relativno malim brojem novo zaraženih.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 100 slučajeva. Kako bi oni koji su zaraženi bili što bolje prihvaćeni u društvu, započela je i kampanja Nemjerljivo=Nezarazno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan 38-godišnji programer već 12 godina živi s virusom HIV-a, a posljednje 2 godine pomaže i osobama koje se bore s istom dijagnozom. Nije mu uvijek bilo lako.

„Naravno da je bilo dosta problema u obitelji, na poslu, što više radi skrivanja i straha“, kazao je Bernard Vukas, voditelj online zajednice za osobe koje žive s HIV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminaciju u društvu osjetio je i Mario, HIV pozitivan školski kuhar iz Bjelovara. Zbog bojkota roditelja i okoline, 4 i pol godine bio je na bolovanju, a na posao se vratio ovoga ljeta.

„Ono što smatram trenutno loše je da me se u nekim momentima stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na radne kolege, ali se nadam da ćemo uskoro postići dogovore“, kazao je kuhar u 2. Osnovnoj školi Bjelovar, Mario Lemešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se zaražene osobe bolje prihvatile u društvo, krenula je kampanja Nemjerljivo=Nezarazno.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Osobe koje žive s HIV-om i koje uzimaju lijekove postignu nemjerljivu razinu virusa u krvi i to ima koristi za njihovo zdravlje, žive dugo i postaju nezarazne“, kazao je voditelj kampanje N=N, Zoran Dominković.

Hrvatska spada u zemlju s malim brojem novo zaraženih

Godišnje se bilježi 100 slučajeva, dok je od pojavnosti bolesti u zemlji do današnjeg dana zaraženo 1.600 osoba. Ipak, epidemiološki podaci za prošlu godine ukazuju da je omjer muškaraca i žena najviši u Europi. Uz to, prednjačimo i po broju zaraženih putem homoseksualnog odnosa među muškarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje se testira 4 tisuće ljudi

„Bilo bi bolje da imamo veći broj testiranja, negdje 10-ak tisuća“, smatra Josip Begovac iz Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a.

Broj zaraze HIV-om raste na europskoj razini

U Europi je zaraženo 160 tisuća ljudi, što je rekordan broj unazad 10 godina. Od toga je 130 tisuća novo zaraženih u Istočnoj Europi. U 70 posto slučajeva su u pitanju muškarci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu je 37 milijuna ljudi koji su HIV pozitivni, a njih gotovo 10 milijuna uopće ne zna da su zaraženi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo