jačati pozitivne društvene vrijednosti / Borba protiv korupcije obaveza je i odgovornost svakog građanina Hrvatske

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Transparency International Hrvatska ističe kako hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti

9.12.2015.
12:17
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Transparency International Hrvatska (TIH) poručio je u povodu 9. prosinca, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je borba protiv korupcije obaveza i odgovornost svakog hrvatskog građanina.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine, kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Hrvatske, navodi u priopćenju TIH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga", kaže se u priopćenju.

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost. Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija, osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole, ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije.

Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, ističe TIH u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo