Tko će voditi EU? / Borba za glasove je završena, sada počinje borba za većinu u Europskom parlamentu

Europljani su odabrali kako će izgledati Europski parlament u idućih pet godina

27.5.2019.
19:22
VOYO logo

Izbore za Europski parlament obilježila je izlaznost kakve nije bilo gotovo 20 godina, a pučani i socijalisti prvi put u četiri desetljeća nemaju dovoljno ruku za formiranje većine. 

"Kao Europska pučka stranka, mi se zauzimamo za stabilnost. To znači da odbijamo suradnju s desnim i lijevim ekstremistima koji odbacuju Europu, koji ne podupiru projekt Europskog parlamenta", rekao je Manfred Weber, kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spitzenkandidat socijaldemokrata Frans Timmermans svjestan je da njihov rezultat nije dobar.

"Moja politička obitelj izgubila je mandate. Izgubili smo mandate i to znači da moramo biti ponizni i jasni oko toga što će biti naš program", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka koja se zauzima za borbu protiv terorizma i ilegalne migracije, krajnje desna stranka Marine Le Pen osvojila je najviše glasova u cijeloj Francuskoj, ali i u francuskim zatvorima. Iako minimalno, porazila je centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona.

"On, što se mene tiče, nema drugog izbora nego raspustiti Narodnu skupštinu i omogućiti demokratskiji sustav glasovanja koji će bolje predstavljati političko mišljenje većine u ovoj zemlji", poručila je Le Pen nakon pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremna desnica nije trijumfirala samo u Francuskoj, nego i u Italji. Matteo Salvini s krunicom u rukama poslao je poruku da se Europa mijenja: "Liga je prva stranka u Italiji, Marine Le Pen je prva stranka u Francuskoj, Nigel Farage je prvi u Velikoj Britaniji, Viktor Orbán je prvi u Mađarskoj, Jaroslaw Kaczyński je prvi u Poljskoj. To znači da postoji želja za budućnost".

Europljani su izabrali, Parlament će idućih pet godina izgledati ovako: pučani su osvojili 180 mandata, a socijalisti 146. Treća snaga je Savez liberala i demokrata za Europu sa 109 mandata, a iznenađenje su zeleni sa 69.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za glasove je završena, sada počinje borba za pozicije. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo