tko će na čelo HNB-a? / Borba za guvernersku fotelju: Vujčić jedan od kandidata, u igri i Ćorić i Zdravko Marić?

Image
Foto: Goran Stanzl/Slavko Midžor/

Bačić je potvrdio da je Vujčić jedan od kandidata o kojem se ozbiljno razmišlja. Koja su još imena u igri, nije želio otkriti

6.7.2018.
11:18
Goran Stanzl/Slavko Midžor/
VOYO logo

Borisu Vujčiću danas je službeno zadnji radni dan i on od ponedjeljka više neće biti guverner Hrvatske narodne banke. Njegovu funkciju će privremeno preuzeti zamjenik Relja Martić, koji ga prema zakonu mijenja do imenovanja novog guvernera, a njemu mandat ističe 17. srpnja.

"U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a. Mislim da ćemo danas tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-a i u petak ćemo glasovati o njima", najavio je u petak predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi govoriti o kandidatima dok, naglašava, s koalicijskim partnerima ne dogovore svih pet imena. Samo je potvrdio da je i dosadašnji guverner Boris Vujčić jedan od kandidata za guvernera o kojima se ozbiljno razmišlja.

>> HNB ostaje bez guvernera: Hoće li Vujčiću produžiti mandata ili ga zamijeniti nekim drugim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge pak strane Jutarnji list u petak piše kako je već dogovoren ostanak sadašnjeg guvernera, što je za taj dnevni list i potvrđeno iz kruga koalicijskih partnera HDZ-a.

Međutim, u priči oko Vujčićeva nasljednika pojavila su se i neka druga imena. Naime, nije tajna da Vujčić nije bio baš omiljen u dijelu HDZ-a, a ni kod nekih koalicijskih partnera te je upravo sada prilika da HDZ pokuša povećati svoj utjecaj u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od potencijalnih kandidata je, kako neslužbeno doznajemo, aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je u igri za Vujčićeva nasljednika još od prošlog tjedna.

Inače, nakon ostavke Martine Dalić zbog afere Hotmail, špekuliralo se da bi upravo Ćorić mogao postati novi ministar gospodarstva. Na kraju je u njenu fotelju ipak zasjeo Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je od 19. listopada 2016. do 9. lipnja 2017. godine bio ministar rada i mirovinskog sustava. Na toj je poziciji zamijenio Nadu Šikić. Bio je i kandidat za ministra financija u vladi Tihomira Oreškovića, ali je tu funkciju na kraju dobio Zdravko Marić.

Prije nego što je postao ministar rada iz HDZ-a su dolazile informacije da je Ćorić iznimno sposoban stručnjak koji je posebno dobro upoznat s mirovinskim fondovima. U lipnju prošle godine preuzeo je Ministarstvo zaštite okoliša i eneregetike. Naslijedio je Slavena Dobrovića, koji je otišao iz Vlade kad je Most napustio vladajuću koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je bio predsjednik HDZ-ova Odbora za financije i član radne skupine za izradu gospodarskog programa dok je šef stranke bio Tomislav Karamarko.

Drugo ime koje se spominje je ono ministra financija Zdravka Marića. Kako doznajemo od izvora, u Banskim dvorima jutros je održan sastanak na kojem se raspravljalo o Vujčićevom nasljedniku, a većina visokopozicioniranih bila je za Ćorića ili Marića. Prijedlog da se Vujčiću da novi mandat, kako doznajemo, dolazi iz samog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo