GUVERNER HNB-A u RTL-u Danas / Vujčić: '2021. bi trebala biti godina snažnog oporavka hrvatskog gospodarstva. Cjepivo bi moglo donijeti normalizaciju na proljeće'

Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u RTL-u Danas

11.11.2020.
18:40
VOYO logo

Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u RTL-u Danas

Hoće li u 2021. godini biti ugrožena financijska stabilnost Hrvatske i hoćemo li moći progurati i tu godinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu sudeći, iduće godine bi trebala biti godina snažnog oporavka gospodarstva. Ne na razini 2019., ali očekujemo rast BDP-a između 5 i 6 posto, ukoliko ne bi došlo do nekakvih komplikacija s epidemiološkom situacijom koje se u ovom trenutku ne očekuju. Mi ne vidimo, pogotovo s financiranjem potreba države nikakvih problema. One nisu velike i u ovom trenutku sve nam govori da nećemo imati problema. 

To je daleko od onoga što smo morali isfinancirati u proljeće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proljeće smo imali ozbiljan problem i tada je bilo stvarno potreba za financiranjem jako velika, pad gospodarstva ogroman, tržišta su se zatvorila, međunarodna tržišta su se skoro zatvorila. Ali i to smo uspjeli progurati uz mjere HNB-a koji je pomogao državi da se isfinancira. Sljedeće godine ni približno ne očekujemo tako tešku situaciju.

Cjepivo nije samo farmaceutsko, nego i gospodarsko pitanje. Svi čekaju da to cjepivo bude neka prekretnica. Hoće li dolazak cjepiva ubrzati gospodarski oporavak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definitivno. Očekivanja su da ćemo imati prve doze cjepiva već do kraja ove godine, a sljedeće godine ćemo imati do milijardu i 300 milijuna doza proizvedeno. EU je već osigurala 300 milijuna doza. Ako se krene u cijepljenje u prvom kvartalu, kao što se očekuje, onda očekujemo da bi stabilizacija, odnosno normalizacija, mogla početi na proljeće. Tada bi u većem obujmu mogla početi i putnovanja, što je pogotovo važno za našu turističku sezonu. 

Image
PUŠTEN U E-SAVJETOVANJE /

Vlada objavila detaljan plan zamjene kune eurom: Samo dva tjedna moći ćemo plaćati s obje valute

Image
PUŠTEN U E-SAVJETOVANJE /

Vlada objavila detaljan plan zamjene kune eurom: Samo dva tjedna moći ćemo plaćati s obje valute

Danas ste zajedno s premijerom i drugima imali Vijeće za euro. Euro dolazi 1. siječnja 2023. godine. Kada dolaze kamioni s novčanicama eura, gdje će građani moći zamijeniti eure, po kojem tečaju, koliko će trajati rokovi za zamjenu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nacionalnom planu zamjene koji je danas poslan u javnu raspravu to opisujemo. Sada već mogu reći da se od početka sljedeće godine počinjemo vrlo brzo pripremati za tranziciju. Imamo samo dvije godine i to je jako malo vremena. Izgleda dugo, ali za nas je to vrlo malo. Moramo pripremiti sve te novčanice, zamjenu novčanica. Cijela poanta procesa je zaštita potrošača. Ljudi će moći bez ikakvog troška promijeniti svoje kune u eure, po fiksom tečaju, a on će biti određen prije ulaska u eurozonu, ali možemo očekivati da će biti isti ili vrlo sličan ovome s kojim smo ušli u telajni mehanizam. Imat će mogućnost mijenjati novce u bankama prvih šest mjeseci bez ikakvog troška. Nakon toga s troškom, a u HNB-u će moći zauvijek mijenjati novčanioce po fiksnom tečaju, a kovanice sljedeće tri godine. Svi krediti i depoziti u bankama će se automatski promijeniti po fiksnom tečaju . Nema troška i prodajnog i kupovnog tečaja. Fiksirat će se kamatne stope. One koje fiksne su takve kakve jesu sada, a one koje su promijenjive će biti promijenjene na način da nikome neće rasti kamatna stopa zbog konverzije. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike