OPTUŽNICA SRBIJE ZBOG OLUJE / Borović za RTL: 'Premijer je izjavio da Hrvatska zna kako zaštiti pilote. E, sada čekamo to'

Sud u Srbiji potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih umirovljenih pilota kojom im se na teret stavljaju ratni zločini tijekom Oluje u BIH

20.8.2022.
19:30
VOYO logo

Suđenje hrvatskih ratnih pilotima uskoro bi trebalo početi u Srbiji, a i dalje o svemu doznaju samo iz medija. Ne znaju ni tko im je odvjetnik po službenoj dužnosti koji se tamo za njih žalio.

"Mene nije nitko zvanično kontaktirao. Ne mogu ja s njima kontaktirati. Sad čekamo da hrvatska država, odnosno oni koji je zastupaju sada nešto poduzme. Koliko se sjećam tamo negdje dok je priča krenula, predsjednik Vlade je izjavio da Hrvatska zna kako će zaštiti svoje ratne pilote. E, sada čekamo to", kazao je za RTL pilot Danijel Borović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će ih zaštiti, kao i dignitet Domovinskog rata, jasna je poruka Ministarstva pravosuđa, iz kojeg kažu da ih, kao ni pilote, nitko službeno ni o čemu nije obavijestio.

"Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći", poručili su iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
reakcija na potez iz srbija /

Ministarstvo o optužnici protiv pilota HRZ-a: 'Nismo zaprimili nikakvu službenu informaciju o tome'

Image
reakcija na potez iz srbija /

Ministarstvo o optužnici protiv pilota HRZ-a: 'Nismo zaprimili nikakvu službenu informaciju o tome'

Srbija četvoricu pilota tereti da su tijekom akcije Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili, odnosno i sami raketirali kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece, te 24-ero ranjenih. Potvrda je to iste optužnice koju je Viši sud Srbije donio u svibnju kada su žestoko reagirale obje strane.

"Taj zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država nama neprihvatljiv i da je taj potez za Hrvatsku sigurno signal koraka unatrag u našim odnosima, a ne unaprijed", kazao je ranije premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je mnogo važno da ratni zločin ne može da ostane nekažnjen, a sve te igre, vika, dreka, histerija nikome nisu naročito bitne", kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Hrvatska Srbiji treba uzvratiti - kaže umirovljeni pilot Ivan Selak - istom mjerom - optužnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će hrvatsko tužilaštvo ili sud podići optužnicu protiv predsjednika susjedne države koji toliko agitira da se sudi hrvatskim pilotima a koji je ako se dobro sjećam, a jako se dobro sjećam, 95. itekako agitirao i dizao bunu u Glini. Dakle, huškao je narod. Ako se netko bavi huškanjem, taj je ratni zločinac", tvrdi Selak.

Pokretanje kaznenog postupka protiv umirovljenih pilota otežat će suradnju Srbije i Hrvatske, poruka je Ministarstva pravosuđa, i po pitanju nestalih osoba, i protivno je međunarodnom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo