Slučaj zaraženog mesa / Borzan: Trenutni sustav kontrole proizvoda nije dobar i prevarantima se još uvijek isplati riskirati

Na pitanje o europskom sustavu kontrole, Borzan kaže kako imamo mogućnost provjere svakog proizvoda

9.2.2019.
21:00
VOYO logo

Slovenija je i dalje na nogama nakon što je otkriveno da je meso iz poljske klaonice, gdje su se klale bolesne krave, došlo i do njihovih stolova. Tijekom istrage tog mesa, u nekim kebabima pronađena je i salmonela. Dok Poljaci i Slovenci više nisu sigurni što jedu niti kakvo meso bi kupili, Hrvati su uvjereni u domaću kvalitetu, bilo da se radi o svježem mesu ili prerađevinama.

O ovoj temi u studiju RTL televizije govorila je europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Borzan je, upravo o ovom skandalu s poljskim mesom koje je završilo u nekim  zemljama EU, uputila niz pitanja Europskoj komisiji. Kazala je kako za sada još nije dobila odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mene zanima nije samo ovaj skandal jer u krajnjoj liniji takvo nešto se i u budućnosti može dogoditi. Mene zanima kako teče priprema za provedbu zakona koji smo u EP-u izglasali, a to je da se poveća inspekcijski nadzor u svrhu smanjivanja ovakvih incideneta", kazala je Borzan.

Dodala je kako je taj zakon izglasan, no države članice su zatražile dvije godine prilagodbe da se veterinarske inspekcije i sve ostale institucije pripreme na nova pravila. Kazala je i kako bi takvim zakonom najviše profitirali sami građani zbog češćih kontrola koje zakon propisuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je u Hrvatskoj kazna za plasman takvog proizvoda na tržište do 70.000 kuna. Ako uzmate u obzir da su zarade možda milijunske onda se prevarantu isplati riskirati. Novi zakon predviđa kazne prema profitu, dakle da odvrati počinitelje da to ponovno učine i da one koji su mislili nešto takvo napraviti, da odvrati", kazala je Borzan. 

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Na pitanje o europskom sustavu kontrole, Borzan kaže kako imamo mogućnost provjere svakog proizvoda. Kao što je to bio slučaj s mesom iz Poljske, možemo znati je li ono došlo i u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu smo sigurno dosta unaprijedili stvari i kada gledamo statističke podatke mi jedemo sigurniju hranu nego prije. No mediji su drugačiji, informacije su dostupnije pa ponekad imamo osjećaj da je situacija takva da svugdje nešto izbija. Hrana je sigurnija no postoji još mogućnosti da se zaštitimo", poručila je Borzan. 

Komenirajući primjer iz Slovenije koja je uvezla meso iz Njemačke, a koje je zapravo stiglo iz Poljske, kazala je kako tu još uvijek postoji problem s obzirom na to da sustav provjere još uvijek funkcionira na način da provjerava samo uvoz, odnosno iz koje je posljednje zemlje neki prooizvod došao na naše tržište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo problem sa zemljama porijekla, međutim, ako se uspostavi dobar sustav, to se sve može pratiti. Mi sada nastojimo, kroz novi zakon, uspostaviti jedan dobar i efektan sustav", zaključila je Borzan.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo