nered u pravosuđu / Bošnjaković otkrio za Direkt: 'Mislim da je ovo ključno za puštanje Daruvarca na slobodu...'

Hoće li sramotni slučaj premlaćene djevojke u Zadru konačno natjerati politiku da uvede red u pravosuđe?

17.12.2018.
22:40
VOYO logo

Ogorčenje koje je zahvatilo javnost zbog puštanja na slobodu monstruoznog nasilnika Darka Kovačevića ovaj put došlo je i do politike pa je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio neke izmjene koje bi ubuduće spriječile da odvjetnici manipuliraju sustavom. 

Kakve bi to promjene trebale biti pitali smo samog ministra Bošnjakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje je propust suda, tužiteljstva ili zakona?

Što se tiče same kvalifikacije, oni su kvalificirali vrlo vjerojatno temeljem nalaza sudskog vještaka koji je napisao nalaz takav kakav je. Nakon toga su podignuli optužnicu, da je bila drugačija kvalifikacija, bila bi i drugačija situacija, ali je pitanje jesu li imali uvjete za to. U taj dio ja ne mogu ući. Bio sam u Zadru, htio sam vidjeti kronologiju i vidi da se da je dva puta bilo zahtjeva za izuzeće - raspravnog suca, raspravne sutkinje, predsjednice općinskog suda, zamjenice predsjednice... To je malo puno u takvom postupku i sve to ne bi dovelo do nerješavanja ovih šest mjeseci koliko je on u pritvoru nego mislim da je ključna situacija bila da se raspravni sudac teško razbolio i završio u bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da se odvjetnik ne pojavi na ročištu, ne bi li taj odvjetnik odmah trebao biti suspendiran i iz komore i iz sustava?

On to isto mora opravdati. Ne može on doći i reći da ne dolazi. Ne može se ni odvjetnika gurnuti da u jedan predmet uskoči odmah i kaže mu se 'imaš sat vremena, pripremi se'. Nije ovo institut traženja izuzeća, nije on nekakva naša specifičnost, to je jedan standard. To mi želimo raspraviti kod sljedećih izmjena Zakona o kaznenom postupku, najavili smo ih za prvi kvartal sljedeće godine. Primarni zahtjev je u tim izmjenama da implementiramo jednu direktivu EU koju moramo, a vezano uz postupak sa osumnjičenicima. U okviru tih izmjena želimo te očite brane brzog postupka otkloniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kako ćete spriječiti da se ovakve nakaradne situacije ponavljaju?

Vidjet ćemo je li potrebno ograničiti prava žalbe na neka procesna rješenja pa ih onda omogućiti u žalbi protiv konačne presude. Potom institut potvrđivanja optužnice na koju također dosta vremena prolazi... To traje mjesecima, a došli smo do jedne stvari da se optužnica potvrdi, a kad dođe žalba, onda dobijete rješenje da u tom segmentu ne dolaze u dubinu postupka pa se zapitate - Čemu? U okviru sudaca, državnih odvjetnika, branitelja, znanosti ta ćemo pitanja raspraviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko nije spreman za te izmjene?

Mi imamo taj novi Zakon o kaznenom postupku od 2008. godine, dakle deset godina. Sad ga mijenjamo deveti put. Niti jedne izmjene nisu prošle bez ovih sudionika koje sam sad nabrojao. Moramo shvatiti koliko god se vama i meni deset godina čini puno, to je potpuno novi sustav kaznenog postupka u odnosu onog koji je bio preko sto godina na sceni. Treba sve te sastavnice koje sudjeluju u tome naći svoje mjesto i ulogu dovesti do određenih učinkovitosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako Hrvatska odvjetnička komora ne vidi nikakvu potrebu da se mijenja Zakon, kažu kako i sad postoje zakonski instrumenti da se spriječe zlouporabe. 

Koliko sam slušao izjave odvjetnika i branitelja, i oni su nezadovoljni. Svi su nezadovoljni! Ja nemam ništa protiv da oformimo jednu široku radnu skupinu od svih i ja se zalažem da trebamo jedan cijeli novi Zakon o kaznenom postupku, no to ne ide preko noći. To je jedan ozbiljan zakon koji zaista treba promišljati, a u ovome imamo implementirane gotovo sve direktive EU i to su nam zadane odrednice. Moramo zaista vidjeti što to najviše koči, nekada je to i praksa. Ovo optuženje gdje njih imate po 10 optuženih, to po logici ne može biti brzo odrađeno. To su sve neke procesne stvari na kojima treba raditi. Nemojte me gurati u rokove, moramo u svakom slučaju u brzom postupku svesti na neku normalu, a onda se možemo prepustiti radu da iznjedrimo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo