NOVA PRAVILA / Božinović iznio nova pravila vezana uz COVID potvrde, a Capak najavio da će se karantena skratiti na sedam dana

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Izolacija s blagom slikom bolesti bila bi pet dana, uz uvjet da osoba nije imala simptome zadnji dan i da napravi brzi test. Preporuke će donijeti u narednim danima

29.1.2022.
11:32
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Naveli su kako u EU prevladava omikron koji izaziva blažu bolest. To daje mogućnost da razmišljaju o skraćenju karantene i samoizolacije, rekao je Capak
Završio je sastanak Stožera i epidemiologa na kojem su razgovarali o novim pravilima vezanim uz samoizolaciju.

Ministar Davor Božinović nakon sastanka novinarima je rekao kako će COVID potvrde izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 1. veljače izdavat će se COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što set tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica, ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja. Kad je u pitanju preboljenje to je 180 dana od preboljenja", rekao je Božinović.

Image
nisu se cijepili /

Mučna situacija u KBC Split, dr. Ivić: 'Ovo mi je najgorih 8 dana u životu! Nikada nisam vidio ljude u takvom stanju'

Image
nisu se cijepili /

Mučna situacija u KBC Split, dr. Ivić: 'Ovo mi je najgorih 8 dana u životu! Nikada nisam vidio ljude u takvom stanju'

Rokovi važenja COVID potvrda u Hrvatskoj ostat će isti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji i nacionalna komponenta COVID potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi, koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu COVID potvrdu, no to na razini EU-a još nije odlučeno kako smo htjeli. No, sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka", rekao je Božinović.

Drugi dio današnjeg sastanka odnosio se na mogućnost skraćivanja samoizolacije i izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, esencijalnih funkcija. Odluka o granici donijet će u ponedjeljak Stožera, a pravila o samoizolaciji i izolaciji donijet će Hrvatski zavod ja javno zdravstvo (HZJZ)", kaže Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u čitavoj Europi prevladava omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o blažoj bolesti, pogotovo kod cijepljenih, no i varijanti koja je naučila obilaziti imunološki sustav i širi se daleko brže. Za smanjenje izolacije i karantene bitno je da inkubacija traje kraće, kao i teža bolest i osoba je kraće zarazna. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju karantene i samoizolacije", rekao je Capak.

Nastavio je kako je ECDC preporučio zemljama da razmisle o skraćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti u preporukama HZJZ-a koje će biti izdane uskoro. Skraćenje karantene za sve osobe išlo bi na sedam dana, izolacije s blagom slikom za pet dana, uz uvjet da je osoba bez simptoma posljednjih 24sata i da naprave brzi test. Za sve ostale uvjeti ostaju isti", dodao je Capak. Najavio je da će izdati preporuke u sljedećih nekoliko dana.

Božinović je dodatno pojasnio pravila oko COVID potvrda: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo COVID potvrde na rok od 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokle bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim COVID potvrdama moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatske, onda vrijede ova nova pravila”, rekao je. 

Na pitanje o testiranju učenika, Božinović je rekao da je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja te da je sada stvar tehničke izvedbe te da po njemu ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je da se ne razmišlja o ukidanju COVID potvrda te da to nije ni u jednoj zemlji tema koja je na stolu.

"Ovu varijantu (omikron opa.a) gotovo je nemoguće zaustaviti. Ali s ovim mjerama, nošenjem maski, što sad posebno naglašavamo, možemo ga usporiti", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo