6 ili 14 neradnih nedjelja / Božinović iznenađen pitanjem RTL-a o neradnoj nedjelji: 'Kako nije sve vraćeno kako je bilo?'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sve je vraćeno na staro i nije Stožer taj koji to određuje, rekao je Božinović

31.5.2020.
12:30
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ostao je zatečen pitanjem novinarke i reporterke RTL-a Ružice Đukić o promjeni pravila vezanih za rad trgovina nedjeljom. 

Na konstataciju da se trgovci bune jer su ranije imali šest neradnih nedjelja, a nakon ukidanja mjere ih je godišnje 14, ministar Božinović u prvom trenutku nije shvatio pitanje te je kazao da tek treba vidjeti što će biti u javnom savjetovanju o novom prijedlogu zakona te da se on mora potom raspraviti i u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se vjerojatno zbunio jer se u prijedlogu Vlade predlaže da trgovci mogu odrediti kojih 14 nedjelja u godini će raditi, dok se pitanje odnosilo na trenutni broj neradnih nedjelja. 

"Sve je vraćeno na staro..."

Na ponovljeno pitanje zašto ukidanjem mjera stanje nije vraćeno na početno, već je sa 6 neradnih nedjelja to prošireno na 14, Božinović je kazao: "Sve je vraćeno na staro. Nije Stožer taj koji to određuje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na objašnjenje da su ranije trgovci mogli odrediti hoće li raditi praznicima sada to više ne mogu već su im i praznici, uz blagdane neradni. 

"Što se tiče neradnih dana, to je materija koju određuje Zakon o trgovini. Naravno da je Stožer cijelo vrijeme u funkciji i ukoliko bude potrebe za bilo kakvu korekciju nekih odluka mi ćemo to napraviti", odgovorio je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče ovih prigovora, nisam upoznat da su oni došli, ali kao i sve što smo dosad radili, sigurno je da ćemo raspraviti i vidjeti da li postoje razlozi ili mogućnosti, a vjerojatno mogućnosti postoje, da se Stožer sve više izvlači iz mjera s obzirom na povoljni situaciju koju imamo", kazao je Božinović u Mariji Bistrici gdje je prisustvovao tradicionalnom hodočašću vatrogasaca. 

"Znate poziciju Vlade i HDZ-a o neradnoj nedjelji"

Kazao je da, s obzirom da je dana u Mariji Bistrici, ovu nedjelju neće ići u trgovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sto se tiče HZJZ-a oni su procijenili da s obzirom na vrlo povoljnu epidemiološku situaciju nema potrebe da nedjelja bude neradna kao epidemiološka mjera. A što se tiče neradne nedjelje, o tome će se sigurno razgovarati i u kampanji i u mjesecima koji dolaze. Vi znate koja je pozicija i Vlade i HDZ-a", rekao je Božinović. Podsjetimo, premijer Plenković je prošlog tjedna kazao da je njihov politički stav da nedjelja treba biti neradna. 

Treba li trgovina biti sat vremena zatvorena?

Božinović je odgovorio i na pitanje o tome da trgovci uglavnom sat vremena koji su određeni za dezinfekciju prostora provedu u odmoru i pijenju kava, a ne onako kako je to predviđeno mjerama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi nije drago čuti jer je to mjera koju je propisala struka. Bilo bi dobro i kad prođe ovo sve s epidemijom da se obrate pozornost na higijenu prostora", rekao je Božinović i dodao kako se i tu može pokazati fleksibilnost pa za manje objekte smanjiti tih sat vremena. 

"Ukoliko se radi o manjem dućanu ili kiosku nema potrebe da bude sat vremena zatvoren", kazao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo