O Milanoviću, o Horvatu... / Božinović najavio važan sastanak HZJZ-a i Stožera sutra o mjerama, duljini karantene: 'Možda je trenutak za revidiranje'

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

'To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirati. Ali, s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još uvijek visoki, nismo dosegnuli vrhunac epidemije'

28.1.2022.
12:11
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje o posljedicama izjava predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini, zbog čega su ga radikalni krugovi u toj zemlji stavili na svoju "crnu listu", a s druge strane brojni zapadni partneri Hrvatske ostali su iznenađeni stavovima, odgovorio je:

"O sigurnosnim pitanjima nerijetko se govori javno, a ne bi se trebalo govoriti javno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavještajne službe i MUP rade svoj posao 24 sata, siguran sam da prate sve što je relevantno za sigurnost građana i štićenih osoba. Nisam siguran da je press konferencija najbolje mjesto za poruke te vrste… Po tim stvarima nitko seriozan, niti jedna služba ili država, ne govori o javnom prostoru", dodao je.

Unatoč tome što je bila riječ o tiskovnoj konferenciji zbog primopredaje 27 modernih kombija za potrebe prometne policije i modernizacije sustava, najveći dio pitanja odnosio se na COVID potvrde, skraćenje vremena samoizolacije i nekoliko drugih tema povezanih s pandemijom COVID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi' /

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

Božinović je ponovio da je COVID potvrda dokument suštinski EU-a, da je nastao po pravilima koja vrijede za svih 27 članica, i to u prvom redu zato da se osigura nastavak slobodnog kretanja u EU-u, unatoč pandemiji:

"Mi moramo izdavati potvrde kako je propisano EU pravilima, jer su izvorno namijenjene kretanju među članicama. Ako nije po pravilima, ne možete u Sloveniju, Beč, Frankfurt."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da postoji prostor na nacionalnoj razini da se potvrde primjenjuju nešto drugačije. Sutra imamo sastanak na jednoj razini koja bi to trebala konačno potvrditi", kazao je dalje.

"Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirati. Ali, s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još uvijek visoki, ne možemo govoriti da smo dosegnuli vrhunac epidemije. Posebno to ne možemo govoriti u komparaciji s drugim zemljama u kojima je omikron krenuo prije nego u Hrvatskoj, a gdje se opet bilježe rekordi", kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to treba uzeti u obzir i onda s optimizmom gledati na proljeće… Paziti da nas ne iznenadi ne daj Bože neka nova varijanta. Nećemo je prizivati."

Na pitanje o mogućnosti skraćivanja samoizolacije, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljamo o tome, već i zbog činjenice da ima sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to. Mada, realno, oni koji su uveli, a ima već niz zemalja koje su skratile samoizolaciju na pet dana, učinile su to da ne ugroze funkcioniranje javne države…"

Što bi se trebalo dogoditi da se skrati vrijeme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba se dogoditi dogovor", odgovorio je i potom usput precizirao o kakvom je to sastanku riječ "na jednoj razini" sutra: "… sastanak s predstavnicima HZJZ i Stožera."

Rekao je da u Policiji nemaju problem s funkcioniranjem zbog postotka ljudi koji su oboljeli od COVID-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na 1,8 posto od ukupnog sastava koji nam je u izolaciji. Tih 1,8 posto rješavamo bez problema."

Rekao je da se COVID potvrdama u javnim službama, što je kriva percepcija, nije niti pokušalo zaustaviti zarazu, nego se išlo za njenim usporavanjem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A usporavanje znači da, evo, ovih 1,8 posto su na bolovanju, pa će se vratiti, pa će nekih drugih 1,8 posto ići. Sve zato da nam se zdravstveni sustav ne preoptereti. Iz bolnica nam dolaze podaci koji nisu obeshrabrujući. Ograničili smo se na širenje u onim službama koje su esencijalne… U mnogim zemljama ne možete ući u kafiće, restorane bez COVID potvrda. To se u Hrvatskoj nije dogodilo i neće."

Rekao je da ne sumnja u funkcioniranje javnih službi unatoč eksplozivnom širenju omikrona. Za slučaj "jednog prijevozničkog poduzeća kojem fali vozača, jer su mnogi bolesni, o čemu je čitao", rekao je da "ne treba generalizirati na razini države":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći dio zaraženih će već sljedeći petak biti uz poziciji da se vrati na posao. Ranija varijanta, a s ovakvom zaraznosti virusa, o takvom scenariju ne bih volio niti razmišljati".

Novinare je zanimalo i što misli o inicijativi opozicije protiv još jednog ministra iz Vlade, ovaj put protiv Darka Horvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proći će kao sve dosadašnje inicijative oporbe. Kad pogledate u sadržajnom pogledu, sve njene akcije, promišljanja politika, svode se na to da se izglasava nepovjerenje određenim članovima Vlade. Kad bi imali nešto za ponuditi, ne bismo gledali isti film da napadaju člana Vlade", kazao je što misli, uvjeren da će ministar Horvat ostati.

Kako je temeljni prigovor opozicije katastrofalno spora obnova potresom pogođenih područja, novinare je zanimalo smatra li on da obnova, koja je prvenstveno u resoru ministra Horvata, ide zadovoljavajućom brzinom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam više puta da stvari treba ubrzati", odgovorio je Božinović i odmah nastavio: "Ali treba biti svjestan da je tu puno aktera, tijela, pa bi i njih trebalo pitati dokle su došli (s obnovom), primjerice kad se spominje Zagreb."

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo