SPREMNI ZA SCHENGEN / Božinović nam je otkrio: Ako je Europi sigurnost prioritet, onda ne može bez Hrvatske!

U povodu Dana sv. Mihovila RTL je razgovarao s ministrom Božinovićem koji je siguran da će Hrvatska ući u Schengen

27.9.2019.
21:27
VOYO logo

Hrvatska policija obilježava svoj dan u povodu blagdana Svetog Mihovila. Uz izazove s kojima su se suočavali ove godine, ministar unutarnjih poslova, zajedno s ravnateljem Policije, na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" dodijelio je nagrade najpožrtvovnijim i najhrabrijim policajcima ove godine. 

''Ranjeni čovjek pobudio je moju instinktivnu reakciju'' 

Jedan od njih je i Duje Podrug, zagrebački krim policajac koji je hrabro i bez oklijevanja spriječio pljačku banke na Črnomercu - pravodobno je reagirao, zaustavio pljačkaša i time spasio život zaštitaru i brojnim civilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih stavio naglasak na ranjenog čovjeka, odnosno zaštitara, to je pobudilo moju instinktivnu, evo iskreno, reakciju u samom sprječavanju kaznenog djela", rekao je Duje Podrug.

''Sad kad gledam, ove emocije, ovi osjećaji da si nagrađen za nešto šta si napravio i da te ljudi cijene, ja bih to napravio definitivno sve opet'', dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u dobroj formi, ali se i dalje suočava s nizom problema. Premale plaće i pritisak migranata na granici samo su neki od njih.

''Prije mene bilo je problema s nedostatkom zimskih jakni'' 

S ministrom unutarnjih poslova za RTL Danas razgovarala je Ivana Ivanda Rožić. Ministar Davor Božinović konstatirao je kako je zadovoljan stanjem u policiji. Naglasio je kako je napravio pomake u gotovo svim segmentima policijskog rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ali ono što je osnovno, što želim ponoviti ovom prilikom, ovaj sustav počinje na ljudima. Na sjajnim policajkama i policajcima, kojima i ovom prigodom, ne znam koji put danas, čestitam njihov praznik, Dan policije, dan njihova zaštitnika svetog Mihovila'', zaključio je ministar. 

Ministar je također napomenuo kako je policija danas opremljenija nego ikad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad sam došao, bilo je glavno pitanje da nema, recimo zimskih jakni ili nekih drugih dijelova odore, i ne samo u tom trenutku, već je to jedno kronično stanje podopremljenosti policije bilo, koje smo riješili. Ne za ovu godinu, nego smo riješili kroz okvirne sporazume za cijeli niz godina. I nadam se da u ovom sustavu pitanje opreme policajca nikad više neće biti nešto o čemu će se govoriti u negativnom smislu'', prokomentirao je ministar Božinović. 

''Apsolutno smo spremni za Schengen'' 

U planu je nabava šest helikoptera koji će se financirati europskim sredstvima. Opremljenost je samo jedan od kriterija koji hrvatskoj policiji treba kako bi Hrvatska ušla u schengenski prostor kao punopravna članica, a opremljenošću je ministar jako zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Aposlutno smo spremni za Schengen. Evo možda to ne mora zvučati toliko vjerodostojno iz usta nekoga tko se bavim tim poslom, kojem je to želja i cilj. Ako vam to kaže predsjednik Europske komisije, koja zapravo daje ocjenu o tome jesmo li spremni za Schengen, a on ju je jučer dao'', uvjeren je Božinović.

Teško je još spekulirati kada bi Hrvatska točno mogla ući u Schengen. Ministar je pojasnio da nakon tehničke ocjene Europske komisije, koju on očekuje ubrzo, stvar će prijeći na političku razinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je bitno jest - shvatiti da je Hrvatska u Schengenu dobitak za EU. Hrvatska je članica, Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu Europske unije. Dakle, ako Europska unija ima prioritet vlastitu sigurnost, a ima - tri do četiri puta povećala je sredstva za sigurnost u sljedećem proračunu ove nove komisije - onda je to nešto što će na kraju biti argument koji će morati prihvatiti svi'', zaključio je ministar Božinović.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo