Nema brige / Božinović o otvaranju turske granice: 'Hrvatska je spremna za novi migrantski val'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

EU se oslanjala na Tursku da će zaustaviti migrantski val

29.2.2020.
16:55
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je rekao kako je Hrvatska spremna za novi migrantski val, no da na zapadnobalkanskoj ruti zasad nema povećanja broja dolazaka. 

"Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni", rekao je ministar i ustvrdio kako "u ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočnomediteranska ili zapadnobalkanska" te da po pitanju hrvatske spremnosti "nema brige"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija efikasno štiti granicu i "možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji", poručio je Božinović. 

Turski predsjednik RecepTayyip Erdogan u subotu je objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18.000 već na putu prema Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stalnom je kontaktu s europskim institucijama

EU se oslanjala na Tursku da će zaustaviti migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka.

Božinović je istaknuo kako je u stalnom kontaktu s europskim institucijama te da Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane, to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane djeluje se humanitarno. Odobreno je 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce koji su trenutno u toj sirijskoj pokrajini". 

"Uz to, nastavlja se i pomoć predviđena dogovorom EU-a i Turske", naglasio je hrvatski ministar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike