hrvatska među prvima / Božinović o prelasku granice s 'covid putovnicom': 'U jednom danu izdali smo 40 tisuća potvrda'

Procedura prelaska granice s covid potvrdom je kratkotrajna - kontrola doslovce traje 10 do 20 sekundi

2.6.2021.
9:45
VOYO logo

Kako izgleda prelazak granice pomoću EU digitalne COVID potvrde, prezentirala je danas hrvatska granična policija na prijelazu Bregana.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu zadovoljan viđenim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno građana je zatražilo potvrde - izdano ih je oko 40 tisuća u jednom danu, od toga 90 posto preko sustava e-Građani. Osim što će olakšati kretanje, dobro je za digitaliziranje usluga Vlade RH", rekao je Božinović. 

Kazao je da je procedura prelaska granice kratkotrajna - kontrola doslovce traje 10 do 20 sekundi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je sustav potvrda integriran sa sustavom MUP-a, odnosno Interpolom i Europolom te s platformom Enter Croatia.

"Svi naši gosti koji ulaze u Hrvatsku i prijave se na Enter Croatia na tu platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je ovdje trajao 20-ak sekundi tamo će trajati još i kraće", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki granični prijelaz opremljen je s tehnologijom koja može provjeravati validnost digitalnih potvrda što Hrvatsku svrstava u sam vrh, kazao je ministar.  Za implementaciju sustava i opremanje utrošeno je oko milijun eura iz EU fonda koji je namijenjen za ovu platformu. 

Više od 112 osoba je od jutros ušlo u RH koristeći EU digitalnu potvrdu, a najviše je hrvatskih građana. No, bilo je tu i 5 Čeha te 12 Poljaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobar vjesnik onoga što će se događati ovog ljeta", ocijenio je Božinović dodavši da je bilo važno da Hrvatska europskim zemljama pošalje poruku da je spremna i da se njenim granicama može prolaziti brzo.  

Danas je stupila na snagu i nova odluka o prelasku granica: jedna je uvjet PCR testa za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid - da nije stariji od 72 sata, a za prelazak je dovoljna i jedna doza cjepiva, odnosno da je od nje prošlo 22 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o susjednim zemljama, Austrija bi 4.6. mogla krenuti s izdavanjem, a spremna je i Italija dok Slovenija nije bila u ovom pilot projektu, kazao je ministar. 

"Siguran je da će zemalja biti sve više, a od 1.7. će sve države članice krenuti s covid potvrdama. Nama je bilo bitno da pošaljemo poruku da smo spremni primiti turiste", poručio je Božinović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se digitalna potvrda moći koristiti i za neke manifestacije, Božinović je rekao da će još o tome razgovarati. 

Pad interesa za cijepljenje

"Interes će rasti onoliko koliko ćemo se svi mi angažirati na tome da građanima poručimo da je cijepljenje jedini način da se vratimo na staro normalno", rekao je ministar odgovarajući na pitanje o padu interesa građana za cijepljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza Vlade?

Na pitanje o mogućem izlasku Reformista Radimira Čačića iz koalicije, Božinović je rekao da sigurno postoji obostran interes i niz projekata koji su pokrenuti i koje treba dovršiti. 

O premijerovom napadu na medije, ministar je kazao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer treba komentirati situacije za koje smatra da ih se ne tretira na način koji bi verificirao i ono dobro što radimo. U konačnici svatko, uključujući i medije, ima pravo na svoj stav koji ima i političku profilaciju."

Image
Još ne vrijedi u cijeloj EU /

Covid putovnicu možete dobiti i ako ste cijepljeni samo jednom dozom. Evo kako

Image
Još ne vrijedi u cijeloj EU /

Covid putovnicu možete dobiti i ako ste cijepljeni samo jednom dozom. Evo kako

Podsjetimo, od 1. lipnja osim onih koji su cijepljeni s obje doze, covid putovnicu mogu dobiti i osobe cijepljene jednom dozom, kao i oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Zahtjev se može predati preko sustava e-Građani ili pak fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo