O adutima HDZ-a / Božinović za RTL Danas: 'Jandroković će biti predsjednik Sabora; Plenković ima većinu'

Čovjek iz sjene Andreja Plenkovića, njegov glavni savjetnik i predstojnik ureda Davor Božinović gostovao je u studiju RTL-a

30.4.2017.
18:46
VOYO logo

Kako ostati na vlasti - ključno je pitanje za HDZ, o kojemu je u RTL-u Danas govorio glavni savjetnik premijera Davor Božinović.

Premijer se vratio iz Bruxellesa. Što je rekao Ceraru i je li uspio obuzdati gužve? 
"Rekao je i Ceraru i Junckeru i mnogima drugima da Hrvatska ovo jednostavno trpjeti neće. Nije bitno samo što se kaže, nego i tko kaže i tko ima kakav ugled u europskoj politici. Andrej Plenković je jedan od najperspektivnijih lidera u Europskoj uniji i njegova riječ se sluša. Posljedica toga je ovaj dogovor koji je prije izgledao nemoguć. Stvar je riješena i spašena je turistička sezona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Plenković na sjednici Vlade odlučio da će razriješiti tri Mostova ministra ili je to planirao?
"Kako je mogao planirati da tri ministra koji su s HDZ-om surađivali godinu i pol dana će glasovati protiv stajališta Vlade? Ne dajući mu priliku da se obrani od optužbi opozicije."

"Premijer je Petrovu kazao na koji način će se postaviti HDZ, vezano uz glasovanje u Saboru. Nitko nije očekivao da će na takav, demonstrativan način Mostovi ministri poručiti da ne žele suradnju. Premijer je povukao jedini mogući, državnički potez."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li Plenković većinu u Saboru kada govorimo o novom šefu Sabora?
Imat će. Ima sada i imat će kada bude potrebno. Evidentno je da aktualni predsjednik Sabora nema potporu većine i bez toga ne može biti predsjednik Sabora. Jandroković će biti novi predsjednik Sabora.

Koliki vam je rok za skupljanje potpore?
"Postoje rokovi koji su propisani i Ustavom i poslovnikom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljate li na većinu sad ili nakon lokalnih izbora? 
Bilo bi dobro konsolidirati Vladu i to je naš prvi refleks. Jer Hrvatska ulazi u turističku sezonu, imamo dosta problema, vezano i uz sigurnosnu situaciju u regiji. Ukoliko ne uspije konfiguracija Vlade, predstoje novi izbori. A ako se oni dogode, sudeći prema izjave lidera oporbe, ti izbori će biti formalnost.

Čujemo danas teške optužbe za mito - možete li jamčiti da ne traje trgovanje i da se nova Vlada neće sastaviti kupljenim mandatima?
"Nema nikakvog trgovanja. Ovo su sulude optužbe, koje HDZ odbacuje. Ne znam tko su ti akteri. Odbacujemo i optužbe na račun ministra Marića, ministrice Dalić... Što oni koji optužuju imaju za ponuditi? Neka ponude rješenja. A to mogu samo rijetki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je sudbina ministra Marića?
"Da nastavi puni mandat."

Tko su novi ministri?
Nema u ovom trenutku razgovora o tome. Sve ide svojim tijekom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti nakon 15 mjeseci kada Vladin povjerenik možda neće uspjeti riješiti situaciju u Agrokoru?
On će riješiti situaciju u Agrokoru. Najvažnije je da 200.000 ljudi koji su vezani uz Agrokor primaju plaća. I zbog toga trebaju biti zahvalni Vladi."

Je li HDZ dovoljno jedinstven, tko je žulj u cipeli Plenkoviću u HDZ-u i hoće li ga se riješiti kao i Mostovih ministara? 
"Nema žuljeva u HDZ-u. Plenković je neprijeporni lider HDZ-a i to pokazuje iz dana u dan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo