PITANJE SIGURNOSTI / Božinović za RTL: 'Na Markovu trgu bit će striktniji režim, ni novinari neće moći prilaziti ministrima'

Gost RTL Direkta bio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović

12.10.2020.
22:30
VOYO logo

U jutrošnjoj pucnjavi ispred zgrade Vlade ranjen je policajac nakon čega se 22-godišnji napadač ubio, a pitanje sigurnosti Markova trga - na kojemu su smješteni Vlada, Sabor, Ustavni sud i Gradska skupština - izbilo je opet u prvi plan, a od večeras na najvažnijem trgu u državi vlada novi režim - potpuno je blokiran. 

Image
goran latković ima detalje /

Markov trg u potpunosti blokiran! Cvrtila u Direktu: 'Ovo je puno bolja zaštita nego što je bila do sada'

Image
goran latković ima detalje /

Markov trg u potpunosti blokiran! Cvrtila u Direktu: 'Ovo je puno bolja zaštita nego što je bila do sada'

''Policija uvijek ima mogućnost kao privremenu mjeru ograničiti slobodu kretanja, međutim, sigurno je da nam slijede razgovori i sa Saborom i Ustavnim sudom - tu je kao što vidimo i Crkva te ljudi koji stanuju tu'', kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović gostujući u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče automobila, ''oni prolaze iz Ćirilometodske pa Kamenitom dolaze na Opatičku, nema mogućnosti da se prolazi Habdelićevom zbog radova na školi tako da je to zapravo jedini put od Kule Lotršćak do ostatka Gornjeg grada'', objasnio je.

Što se tiče dolaska na sam Trg pred zgradu Vlade, istaknuo je da će ''tu sigurno biti novi striktniji režim, a zasad imamo privremeno rješenje i tek trebamo dogovoriti zapravo i opredijeliti se za jednu od nekoliko opcija koje je MUP pripremio nakon onih lubenica''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači to i promjene za predstavnike i predstavnice medija, naime, na pitanje hoće li novinari i novinarke ubuduće moći prilaziti ministrima i ministricama na Markovu trgu tražeći ih izjave, Božinović je odvratio: "Mislim da ne i mislim da ako sudimo po današnjem slučaju da je to i zbog njihove sigurnosti".

''Da se odlučio na napad u neko drugo vrijeme, sigurno je da su mogle posljedice biti teže, ali ne smijemo u cijeloj ovoj priči ispustiti iz vida da je policijski službenik djelovao vatrenim oružjem prema napadaču što je napadača vjerojatno nagnalo na bijeg i da odustane od drugih namjera, a koje su to bile utvrdit će istraga'', kazao je ministar.

Odbacio je i kritike da je policija djelovala zbunjeno: ''Postupala je sukladno protokolima koji postoje u ovakvim situacijama, ali ne bih o tim detaljima''.  A na to da se napadač ubio prije nego što ga je policija uhvatila, primjedba koju su neki iznijeli, Božinović je rekao da ''ne znači da ga ne bi pronašli i da nije počinio samoubojstvo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je kazao i da je, kao što je ranije objavljeno, otišao do bolnice i čuo se putem videolinka s ranjenim policajcem: ''Još je bio pod sedativima i zaželio sam mu sve najbolje i prenio poruku cijelog sustava da smi svi uz njega''.

Što se tiče odgovornosti glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar je istaknuo da se po svemu što se dosad zna, o tome ne može govoriti, ali se može govoriti o štićenju objekata Vlade i Sabora koji su uz Ured predsjednika Republike objekti koji su objekti prve kategorije štićenosti: ''Međutim, oni su smješteni tu gdje jesu - na javnoj otvorenoj i za promet i za pješake površini i tu ćemo morati donositi nekakve mjere koje će učiniti sigurnijima sve koji borave na Gornjem gradu''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet se postavlja i pitanje odlaska s Markova trga tih institucija, no Božinović na to odgovarajući podsjeća na ''otvorenost koja je nezamisliva u nizu europskih zemalja'' te upozorava: ''Nije preseliti Vladu i Sabor uzeti dva kofera i naći nekakav drugi smještaj, tu je tradicija, mislim da se može čuvati taj prostor i sačuvati dio koji je otvoren i za građane i za turiste i za vjernike, ali što se tiče slobode kretanja morat će se naći nekekave drugačije mjere''.

Na pitanje zašto policajci na visokorizičnom mjestu poput Markova trga nemaju pancirke i duge cijevi, Božinović kaže policajci imaju i pancirke i duge cijevi, ali da ih stavljaju samo kod događaja koji su visokorizični: "Oni sve to imaju, ali to stavljaju kad je sigurnosna prosudba takva. Na ovo nitko nije mogao preventivno djelovati, ono je zapravo donošenje novih režima. Od ovoga večeras mjere sigurno neće biti iste''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je sada pitanje za sve sigurnosne službe u Hrvatskoj da vode računa o ukupnom stanju u društvu i da iz toga izvlačimo zaključke'', kazao je Božinović ne dvojeći da je cjelokupno stanje kakvo vlada zbog koronakrize moglo imati utjecaja, a što se tiče dostupnosti oružja istaknuo je da svi koji imaju ilegalno oružje i municiju mogu ih predati bez sankcija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo