Bankarski obračuni / Božo Prka želi u HNB? Guverneru Vujčiću uskoro istječe mandat

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako Vujčiću pođe za rukom dobiti novi mandat, bit će među rijetkim Milanovićevim kadrovima koji su ostali u Plenkovićevom timu

28.2.2018.
20:04
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iako ga je postavio Zoran Milanović, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić vjerojatno ostaje na funkciji i za vrijeme Andreja Plenkovića. No u nekim kombinacijima se spominje Božo Prka, jer su izgledne promjene u redovima viceguvernera, doznaje Novi list.

Prvi šestogodišnji mandant na čelu HNB-a Vujčiću istječe u srpnju. Njegov reizbor čini se neće proći bez političke borbe. Sam guverner nedavno je istaknuo da s premijerom Plenovićem ima vrlo dobru suradnju, te kako se novi mandat na poziciji guvernera središnje banke ne odbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujčić i Plenković dijele stajalište o uvođenju eura, što je jedan od temeljnih ciljeva trenutne Vlade. Guverner je dobio prostor da se dodatno razmaše monetarni mi znanjem o europskim integracijama, kao i svojim vezama u Bruxellesu i Frankfurtu, dok je premijeru pompa oko eura koristila kako bi skrenuo pozornost s Agrokora.

Na pitanje o novom mandatu Vujčić je nedavno kazao da je bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazaka Hrvatske u EU, pa bi na neki način njegov novi mandat trebao biti dovršetak tog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vujčiću pođe za rukom dobiti novi mandat, bit će među rijetkim Milanovićevim kadrovima koji su ostali u Plenkovićevom timu.

Znatno izglednija je, piše Novi list, promjena u redovima viceguvernera. Naime, mandat u srpnju istječe i zamjeniku Relji Martiću, te viceguvernerima Vedranu Šošiću, Damiru Odaku i Tomislavu Presečanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedna od kandidatkinja za viceguvernerku spominje se Martina Dalić, sadašnja potpredsjednica Vlade koja je pod žestokim pritiscima. No scenarij njezinog odlaska u HNB nakon nedavnih događanja je sve manje izgledan.

U kombinacijama su spominju Velimir Šonje, Maruška Vizek, Marijana Ivanov, ali i iskusni bankar Božo Prka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prka napušta čelnu poziciju u PBZ-u, a mnogi misle da se ipak još neće povući u mirovinu. Bio je ministar financija u HDZ-ovoj Vladi. Unutar vladajuće stranke Prka vjerojatno ima pobornika koji bi ga rado vidjeli na nekoj od funkcija u središnjoj banci, ako ne i na ključnoj. Međutim, Vujčić se i dalje pokazuje kao najlogičniji izbor, kozmopolitski nastrojen, komunikacijski jak, prati ga glas da je "dobar sa svima", donosi Novi list.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo